Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/11576
Назва: Показники оцінки збалансованості фінансових ресурсів державного соціального страхування
Автори: Сидорчук, Анатолій Андрійович
Ключові слова: фінансові ресурси
financial resources
державне соціальне страхування
state social insurance
Дата публікації: 2012
Бібліографічний опис: Сидорчук, А.А. Показники оцінки збалансованості фінансових ресурсів державного соціального страхування / А. Сидорчук // Україна: аспекти праці. – 2012. – №7. – С.17–22.
Короткий огляд (реферат): Взявши за основу континентальну модель соціального захисту населення, після здобуття незалежності, Україна починає активно використовувати елементи соціального страхування, наповнюючи їх не формальним (як це було за часів СРСР), а реальним фінансовим змістом. Такі трансформації призводять до виникнення перерозподільних відносин у державних фінансах, коли значні кошти на потреби соціального страхування спрямовуються з державного бюджету, що видозмінює суть та погіршує фінансовий стан державних соціальних фондів. З огляду на це, одним з актуальних питань на сучасному етапі є підвищення збалансованості фінансових ресурсів соціального страхування, формування яких має базуватись лише на внутрішніх джерелах. Незважаючи на значний інтерес з боку економістів, питанням фінансових ресурсів державного соціального страхування, особливо оцінюванню їхньої збалансованості, приділяється недостатня увага. Так, заміна страхових внесків як джерела формування коштів соціального страхування на податкові надходження державного бюджету свідчить про: незбалансованість її фінансових ресурсів, через що неможливо розробити довгострокову фінансову політику в цій сфері; необґрунтованість на належному рівні і неефективність фінансової бази соціального страхування населення взагалі. Таке становище склалося через відсутність належних макроекономічних передумов для запровадження та існування соціального страхування в Україні, на що вказують незначні темпи розвитку економіки, низький рівень доходів працездатного населення і високі темпи інфляції. Вагомість вищезгаданих проблем, науково-теоретична і практична цінність їхнього вирішення зумовили актуальність статті.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/11576
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття_Сидорчук_АА.PDF470.88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.