Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/14881
Назва: Використання криптовалюти на ринку платежів: нові можливості для національних економік
Інші назви: The use of cryptocurrencies on the payment market: new opportunities for national economies
Автори: Желюк, Тетяна
Бречко, Олександр
Zheliuk, Tetiana
Brechko, Oleksandr
Ключові слова: цифрова валюта
пірингова електронна платіжна система
ринок віртуальних платежів
блокчейн
майнінг
електронний гаманець
мерчанти
краудфандинг
глобальні сервіси
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Желюк, Т. Використання криптовалюти на ринку платежів: нові можливості для національних економік [Текст] / Тетяна Желюк, Олександр Бречко // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 3. - С. 50-60.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано сучасну природу віртуальних трансакцій та форм їх реалізації за допомогою цифрової валюти. Проведено компаративний аналіз національної та світових інституційних систем використання криптовалют. Відображено пастки правового та організаційного характеру у використанні криптовалюти як інноваційного продукту на ринку платежів. Акцентовано увагу на істотних відмінностях криптовалюти від традиційних валют на кшталт пірінгової архітектури існування, майнінгового способу отримання, блокчейнового характеру трансакцій, їх максимальної захищеності та конфіденційності, кон’юнктурного характеру визначення ринкової вартості. Відображено специфічні характеристики провідних криптовалют на міжнародному ринку платежів. Акцентовано увагу, що крипто-технології є ланкою структурного оновлення ринку валют та міжнародної системи валютно-фінансових трансакцій. На основі емпіричних даних показано сучасні сфери використання криптовалют, які мають найбільшу місткість на ринку платежів Bitcoin, Onecoin, Litecoin, Ripple, Ethereum, Terracoin, PPcoin, Darkcoin, Peercoin, Namecoin, Novacoin, демарковані привабливі аспекти та ризики їх застосування. Наголошено, що ризики використання криптовалют для національних монетарних систем лежать в площині можливого падіння курсу національної валюти, послаблення банківського нагляду в сфері грошової емісії, неможливості контролю за характером трансакцій через їх цілковиту анонімність, сильної волатильності цифрової валюти.Практична цінність проведеного дослідження полягає у створенні організаційного підґрунтя для легалізації цифрової валюти як офіційної одиниці фінансового обліку в площині національної системи розрахунків. Наголошено на тому, що криптовалюта має цінність для публічних фінансів, оскільки може оподатковуватися згідно з чинним законодавством як інвестиційний актив. Як інноваційний продукт криптовалюта має величезний потенціал для впливу на фінансовий ринок та національну економіку загалом та дозволяє уникнути пасток валютної системи. Доведено, що криптовалюта – це стабільний універсальний інструмент глобальних фінансових платежів і одночасно як фінансовий інструмент з високою капіталізацією є конкурентною формою міжнародного переливу капіталу. Тому національні регулятори повинні розглядати його як стабілізаційний інструмент інвестування, джерело краудфандингу, що може пом’якшити наслідки можливих економічних потрясінь, швидше стабілізувати та відновити зростання національних економік за рахунок підтримки інноваційних стартапів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/14881
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Желюк Т..pdf526.06 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.