Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/16620
Назва: Креація вартості інтелектуального капіталу підприємства як сфера формування конкурентних переваг
Інші назви: Creation of enterprise intellectual capital value as a sphere of competitive advantages formation
Автори: Собко, Ольга Миколаївна
Ключові слова: вартісні конкурентні переваги
інтелектуальний капітал
інтелектуальна додана вартість
креація вартості підприємства
структурний капітал
людський капітал
cost competitive advantages
intellectual capital
intellectual added value
creation of enterprise value
structural capital
human capital
Дата публікації: 2016
Видавництво: Тернопільський національний економічний університет
Бібліографічний опис: Собко, О. М. Креація вартості інтелектуального капіталу підприємства як сфера формування конкурентних переваг [Текст] / Ольга Миколаївна Собко // Український журнал прикладної економіки. – 2016. – Том 1. – № 4. – С. 120-128. – ISSN 2415-8453.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Досліджено методичні підходи до оцінки інтелектуального капіталу в теорії креації вартості підприємства. Доведено здатність інтелектуального капіталу до креації інтелектуальної доданої вартості підприємницькими структурами, що підвищує їх конкурентоспроможність. Проаналізовано переваги та недоліки від застосування на рівні приватних підприємств оціночної методики інтелектуальної доданої вартості. Визначено вектори формування вартісних конкурентних переваг у підприємницькому секторі Тернопільщини, що активізує розвиток регіону. Обґрунтовано доцільність використання вартісних конкурентних переваг підприємницьких структур для визначення регіональної спеціалізації, що є основним напрямом забезпечення локального розвитку. Метою дослідження є новелізація векторів формування конкурентних переваг, які виникають у процесі креації вартості інтелектуального капіталу, а також економічне обґрунтування її поширення в межах підприємницького сектору молочної індустрії Тернопільщини. Метод (методологія). У процесі дослідження для обґрунтованості положень, наведених у статті, використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема: історико-логічний – при дослідженні теоретико-методичних підходів у теорії креації вартості підприємства, зокрема оцінки впливу інтелектуального капіталу; аналізу і синтезу – для зіставлення оціночних підходів до обрахунку величини показника доданої вартості; трактування поняття інтелектуальної доданої вартості, розрахунку коефіцієнтів використання людського, фінансового та структурного капіталів; порівняння і групування – для систематизації показників, застосованих для розрахунку величини доданої вартості приватного підприємства; графічний метод – для наочного представлення динаміки інтелектуальної доданої вартості, ефективності використання людського, фінансового та структурного капіталів приватного підприємства; абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення і формулювання висновків щодо резервів новелізації конкурентних переваг на основі креації вартості інтелектуального капіталу підприємства. Результати. Виявлено переваги та недоліки застосування методики оцінки інтелектуального капіталу та його впливу на інтелектуальну додану вартість підприємницьких структур. Визначено резерви збільшення інтелектуальної доданої вартості приватного підприємства, що функціонує в молокопереробній галузі. Встановлено можливі сфери застосування окремих підходів у методиці інтелектуальної доданої вартості. Подано вектори новелізації конкурентних переваг для молокопереробного приватного підприємства, які можуть бути забезпечені в межах поліпшення функціонування фінансового та структурного інтелектуального капіталів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/16620
ISSN: 2415-8453
Розташовується у зібраннях:Український журнал прикладної економіки. 2016 рік. Том 1. № 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14.pdf687.65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.