Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/18297
Назва: Інваріанти розвитку банківського сектору економіки України
Інші назви: Invariants of development in the banking sector of Ukraine’s economy
Автори: Луцишин, Зоряна
Фролова, Тетяна
Лук’яненко, Любов
Lutsyshyn, Zoriana
Frolova, Тetiana
Lukianenko, Liubov
Ключові слова: банк
банківський сектор
банківська система
іноземний капітал
капіталізація
кризовий стан
політична нестабільність
девальвація
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Луцишин, З. Інваріанти розвитку банківського сектору економіки України [Текст] / Зоряна Луцишин, Тетяна Фролова, Любов Лук’яненко // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2016. – Вип. 4. – С. 46-61.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано тенденції розвитку банківського сектору економіки та основні показники діяльності банків в Україні, зокрема: структуру банківського сектору, формування активів, темпи приросту кредитного портфелю, частка проблемних кредитів, просторову структуру іноземного капіталу в банківській системі України, процес фондування, політику та рівень процентних ставок, перспективи та ризики у банківському секторі. Досліджено проблеми функціонування банківського сектору вітчизняної економіки, які набувають значного впливу на сучасному етапі економічного розвитку країни, так у 2014–2015 рр. українська економіка та банківський сектор пройшли найглибшу кризу за часів незалежності. З’ясовано, що спричинено це було масштабними структурними дисбалансами і підсилено військовим конфліктом та анексією Росії українських територій. Аналіз стану вітчизняного банківського сектору дав змогу виявити основні проблеми, вирішення яких сприятиме підвищенню фінансової стійкості та надійності банківського сектору. Зроблено висновок, що приплив до банків коштів населення та бізнесу був основним фактором, що забезпечив підвищення ліквідності банківського сектору у 2016 р., а скасування обмежень на зняття гривневих вкладів та значне підвищення лімітів на зняття валютних вкладів негативно не вплинуло на динаміку депозитів. При цьому окреслились гострі суперечності між зростанням ролі вкладів фізичних осіб як джерел ресурсів банків з одного боку, та зниженням привабливості банківських депозитів як способу збереження і примноження заощаджень населення з іншого боку. Збільшення капіталу банками відбувалося переважно шляхом конвертації кредитів від акціонерів. Банківське кредитування залишається на відносно низькому рівні через низьку платоспроможність населення, закредитованість підприємств та досить жорсткі умови кредитування, неможли- вість реструктуризації кредитів чи можливих варіантів відтермінування виплат тощо. Виявлено, що однією з найбільш вагомих проблем банківської системи є значна девальвація гривні, яка була зумовлена становищем на валютному ринку. Здійснений аналіз функціонування банківського сектору економіки України дав можливість виокремити його перспективи та окреслити інваріанти подальшого розвитку.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/18297
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Луцишин З..pdf1.19 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.