Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/18303
Назва: Проблеми і перспективи розвитку економіки, заснованої на знаннях
Інші назви: Challenges and prospects of knowledge-based economy development
Автори: Островська, Галина
Ostrovska, Halyna
Ключові слова: постіндустріальне суспільство
економіка, заснована на знаннях
мережева економіка
глобальна економіка
нова економіка
індустріальна економіка
постіндустріальна економіка
інноваційна економіка
інформаційна економіка
інституціоналізація економіки
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Островська, Г. Проблеми і перспективи розвитку економіки, заснованої на знаннях [Текст] / Галина Островська // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2016. – Вип. 4. – С. 102-115.
Короткий огляд (реферат): Проведено теоретичне узагальнення підходів до економіки, заснованої на знаннях, як до інноваційної економічної системи. Розглянуто проблему пошуку нової парадигми соціально-економічного розвитку економіки країни. Здійснено комплексне осмислення сутнісних характеристик і суспільних трансформацій, а також причин і факторів, які впливають на становлення економіки. Висвітлено особливості становлення економіки, заснованої на знаннях. Аргументовано, що “знаннєва” економіка характеризується наукоємністю, усебічною інтелектуалізацією суспільного виробництва і на сучасному етапі соціально-економічного розвитку набуває практичних контурів в усіх ринково розвинених країнах світу як найважливіший напрям економічної політики. Окреслено загальносвітові прогресивні тенденції, зокрема глобальний характер функціонування економічних систем та посилення їх соціальної спрямованості. Наголошено на ключовій ролі людського капіталу, який за певних інституціональних умов перетворюється на найважливіший фактор розвитку економічної системи, заснованої на знаннях. Обґрунтовано думку, що в новій парадигмі суспільного розвитку головною соціальною метою має стати людина і її розвиток – інтелектуальний, культурний, трудовий, духовний, моральний, соціальний. Доведено, що роль людини в економічній системі потребує її розгляду не лише як провідного елементу процесу виробництва й управління, а й як потужного і перспективного ресурсу, що володіє багатим потенціалом і здатністю до саморозвитку. Виявлено основні проблеми інноваційного розвитку економіки України через оцінку готовності її переходу до економіки знань. Окреслено умови для переходу України до нової форми соціально-економічного розвитку суспільства – економіки, заснованої на знаннях, які в даний час спрямовано на сприяння реформуванню економіки. За результатами досліджень запропоновано сфери застосування наукових розробок, що дають змогу створити системні передумови для формування економіки, заснованої на знаннях.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/18303
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Островська Г..pdf407.23 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.