Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/24572
Назва: Циркулярна економіка і глобалізоване управління відходами
Автори: Зварич, Ірина
Ключові слова: Циркулярна економіка
рециклізм
сталий розвиток країни
принципи 3R
система індикаторів на мезо-, макро- і мікрорівнях
екосистеми
природні ресурси
управління відходами
глобальні циркулярні ланцюги створення доданої вартості
глобальні ланцюги постачання вторинної сировини
мегарівень
глобальна соціальна корпоративна відповідальність
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Зварич, І. Циркулярна економіка і глобалізоване управління відходами [Текст] / Ірина Зварич // Журнал європейської економіки. - 2017. - Т. 16, № 1. - С. 41-57.
Короткий огляд (реферат): Проведено аналіз адаптації циркулярної економіки відповідно до принципів 3R: скорочення (Reduce), повторне використання (Reuse) та переробка матеріалів (Recycle) - і запропоновано четвертий принцип - глобальна соціальна корпоративна відповідальність (Responsibility) - як обов’язковий при формуванні глобальних циркулярних ланцюгів створення доданої вартості. Наведено вдалі практичні приклади (стартапи) прояву та імплементації основних ідей циркулярної економіки. Констатовано, яка циркулярну економіку треба розглядати на мікро-, мезо- і макрорівнях, що охоплюють виробництво, споживання та правильне використання відходів. Оцінено систему індикаторів на мезо-, макро- і мікрорівнях здійснення циркулярної економіки. Вказано, що циркулярна економіка як вектор сталого розвитку країни потребує переходу від лінійного до циркулярного типу мислення як необхідної умови. Акцентовано, що циркулярна економіка прагне відокремити економічне зростання від використання природних ресурсів та екосистем за рахунок більш ефективного використання цих ресурсів. Визначено, що це слугує рушійною силою для інновацій у сфері ресурсного, компонентного і повторного використання продукту, який є рівноцінним новим бізнес-моделям, зокрема у наданні послуг. Окреслено передумови, що роблять циркулярну економіку необхідною бізнес-моделлю, зокрема це ресурси та ціноутворення на них, зротання кількості споживачів середнього класу, «big data», зміна законодавства й управління, перехід від «угоди» до «відносин». Обґрунтовано, що перехід до циркулярної економіки означає зміни в думках і діях, а це вимагає системного підходу та впливає на те, як бізнес-моделі, управління, право, логістика, житлове будівництво, сільське господарство і т. ін., будуть організовані та структуровані. Констатовано, що циркулярна економіка є системою, в якій сировинні потоки ефективно управляються і переробляються, виконуються повністю на основі відновлюваних джерел енергії та будь-які дії при цьому не викликають негативного впливу на життя людини й екосистем у рамках формування і функціонування глобальних циркулярних ланцюгів створення доданої вартості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/24572
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 16 (№1) Березень 2017

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Зварич І..pdf271.6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.