Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2630
Назва: Бюджетна система України: проблеми функціонування та перспективи вдосконалення
Інші назви: Budget system of Ukraine: problems of functioning and prospects of improvement
Автори: Лободіна, Зоряна
Lobodina, Zoriana
Ключові слова: бюджетна система
державний бюджет
місцеві бюджети
доходи бюджетів
видатки бюджетів
трансферти
бюджетна реформа
бюджетна децентралізація
бюджетне вирівнювання
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Лободіна, З. Бюджетна система України: проблеми функціонування та перспективи вдосконалення [Текст] / Зоряна Лободіна // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 3. - С. 29-42.
Короткий огляд (реферат): Розглянуто засади побудови та сучасні тенденції функціонування бюджетної системи України в умовах економічних трансформацій. Визначено роль бюджету держави у розподілі ВВП та розраховано рівень його централізації. Проаналізовано динаміку, склад, структуру доходів державного та місцевих бюджетів. Проведено моніторинг здійснення видатків усіх ланок бюджетної системи. Розглянуто роль міжбюджетних трансфертів у наповненні дохідної частини місцевих бюджетів та забезпеченні фінансової незалежності органів місцевого самоврядування. Проаналізовано фактори, які вплинули на виконання дохідної і видаткової частин бюджетів усіх рівнів. Виявлено основні проблеми розподілу доходів та видатків між ланками бюджетної системи, окреслено шляхи їх вирішення. Досліджено і дано оцінку змінам, зумовленим реформою міжбюджетних відносин, у сфері формування доходів бюджетів, закріпленні видатків за рівнями місцевих бюджетів із одночасною передачею з державного бюджету окремих видатків у соціально-культурній сфері на місцевий рівень. Особливу увагу приділено аналізу нового механізму горизонтального бюджетного вирівнювання та порядку надання і використання освітньої, медичної субвенцій, субвенції на підготовку робітничих кадрів. Обґрунтовано пропозиції щодо доцільності збільшення обсягу медичної субвенції місцевим бюджетам із урахуванням потреби у коштах для лікування хворих з порушенням функції нирок. З метою підвищення ефективності витрачання бюджетних коштів на усіх рівнях бюджетної системи рекомендовано оптимізувати мережу бюджетних закладів із урахуванням результатів роботи, реальної потреби у них та забезпечити надання суспільних послуг відповідно до європейських стандартів. Зважаючи на те, що обсягу екологічного податку, який зараховується до обласних бюджетів, недостатньо для забезпечення функціонування ветеринарних лікарень та лабораторій, при розподілі стабілізаційної дотації запропоновано передати обласним бюджетам обсяг бюджетних коштів, яких не вистачає. Доведено необхідність проведення реформи бюджетної системи у напрямку її децентралізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2630
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Лободіна З..pdf482.95 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.