Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2632
Назва: Забезпечення соціальної справедливості в оподаткуванні нерухомості
Інші назви: Social justice in realty taxation
Автори: Письменний, Віталій
Pysmennyi, Vitaliy
Ключові слова: житлова та нежитлова нерухомість
податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки
принцип соціальної справедливості оподаткування
соціально незахищені верстви населення
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Письменний, В. Забезпечення соціальної справедливості в оподаткуванні нерухомості [Текст] / Віталій Письменний // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 3. - С. 53-61.
Короткий огляд (реферат): З’ясовано роль податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у формуванні доходів місцевих бюджетів України. Встановлено, що особливо гостро проблема оподаткування нерухомості постала із необхідністю втілення заходів фінансової децентралізації, які передбачали передачу місцевій владі видаткових повноважень та забезпечення її достатніми фінансовим ресурсами. Утім, через вузьку базу оподаткування, широкий перелік податкових пільг, низькі податкові ставки йому так і не вдалося стати бюджетоутворюючим податковим платежем. Визначено недоліки механізму справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, пов’язані з його невідповідністю принципу соціальної справедливості оподаткування. Розглядаючи оподаткування нерухомості з прагматичної точки зору, обґрунтовано основні фактори, які можуть викликати суспільне невдоволення, передусім, у малозабезпечених громадян. Проаналізовано зміни в елементах оподаткування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у новій редакції Податкового кодексу України, які можуть його ідентифікувати із зарубіжними аналогами. До них віднесено розширення бази оподаткування за рахунок включення загальної площі об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, звуження переліку податкових пільг для різних типів об’єктів оподаткування, корегування податкової ставки незалежно від виду нерухомості та її площі. Вироблено критеріальні вимоги щодо звільнення від оподаткування житлової та нежитлової нерухомості соціально незахищених верств населення. Зокрема, платники податку повинні дійсно відноситися до таких осіб; для них податкові зобов’язання не мають перевищувати 10% річної суми прожиткового мінімуму; площа житлової нерухомості, яка припадає на одного мешканця житлового приміщення, повинна становити не менше рівня середньої забезпеченості загальної площі. Запропоновано усунути в Податковому кодексі України законодавчі колізії механізму справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з метою забезпечення соціальної справедливості оподаткування. Обґрунтовані зміни дадуть змогу перетворити даний платіж на потужний інструмент фінансової бази органів місцевого самоврядування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2632
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Письменний В..pdf473.33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.