Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2634
Назва: Удосконалення системи формування місцевих бюджетів на основі резервів розвитку громад
Інші назви: Improvements of local budgets’ formation system on the base of internal potential of communities
Автори: Шевченко, Ольга
Shevchenko, Olga
Ключові слова: місцевий бюджет
місцеві податки та збори
субвенція
Державний фонд регіонального розвитку
місцева громада
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Шевченко, О. Удосконалення системи формування місцевих бюджетів на основі резервів розвитку громад [Текст] / Ольга Шевченко // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 3. - С. 71-78.
Короткий огляд (реферат): В обслуговуванні бюджетів регіонів та громад виникли деякі проблеми та їх рішення може призвести до ефективності децентралізації влади. Фінансова здатність громад має на увазі радикальні зміни підходів до формування і виконання місцевих бюджетів. Проходження на місцевому рівні, достатні джерела податків і зборів, зміна принципів формування місцевих бюджетів та взаємозв’язку державного бюджету та місцевих бюджетів, інструменти додаткових ресурсів повинні становити базу для реформування місцевої децентралізації та підвищення її потенціалу. Предметом статті є формування і виконання місцевих бюджетів в Україні і визначення недоліків цього процесу. Метою даної статті є спрямування аналітичного дослідження на знаходження резервів для підвищення фінансової достатності регіонів та громад. В дослідженні використані методи аналізу, статистичного аналізу, порівняння, структурної і логічної дидукції, синтезу. Досліджено проблеми заповнення дохідної частини місцевого бюджету, спеціального виділення грантів та формування Державного фонду для регіонального розвитку. Виявлено приховані резерви наповнення місцевих бюджетів. Сформовано питання покращення системи формування місцевих бюджетів, виділення спеціальних грантів та Державного фонду для регіонального розвитку. Реформування фінансового забезпечення регіонів означає зміну місцевих податків і зборів, поліпшення принципів місцевого фінансування харчування і системи відносин між бюджетами. Крім того, необхідно зменшити роль суб’єктивного чинника виділення соціально-економічних спеціальних дотацій з державного бюджету шляхом здійснення параметрів формування цих виділених грантів. Наступними необхідними кроками щодо вдосконалення системи фінансового забезпечення громад є посилення розвитку бюджету як одного з ефективних джерел капітальних видатків місцевої влади та перетворення Державного фонду регіонального розвитку в реальний інструмент фінансування тих капітальних витрат, які згодом могли б мати довгостроковий позитивний ефект. Результати дослідження можуть бути впроваджені в практичній діяльності центральної влади та місцевого самоврядування, спрямованих на збільшення доходів місцевих бюджетів та їх ефективного використання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2634
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шевченко О..pdf355.4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.