Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/28989
Назва: Конкурентоспроможність аграрного сектору: детермінанти глобального поступу
Інші назви: Competitiveness of the agricultural sector: determinants of the global growth
Автори: Погріщук, Борис
Погріщук, Галина
Pohrishchuk, Borys
Pohrishchuk, Halyna
Ключові слова: аграрний сектор
конкурентоспроможність
глобальні зміни
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Погріщук, Б. Конкурентоспроможність аграрного сектору: детермінанти глобального поступу [Текст] / Борис Погріщук, Галина Погріщук // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2017. – Вип. 4. – С. 7-17.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано ключові детермінанти забезпечення конкурентоспроможності аграрного сектору в умовах глобального поступу, що вбачається через структурну перебудову зовнішньоекономічного потенціалу зі стратегічною орієнтацією на експорт конкурентоспроможної продукції аграрного сектору. Для зміцнення конкурентних позицій вітчизняної сільськогосподарської продукції на міжнародних ринках запропоновано реалізацію комплексу заходів через формування системи забезпечення конкуренто- спроможного розвитку. На основі груп чинників внутрішньо- та зовнішньосекторальних трансформацій сформовано систему забезпечення конкурентоспроможного розвитку аграрного сектору на зовнішньому ринку, результативність реалізації якої матиме практичне вираження у: посиленні позицій в експорті продукції; розширенні наявних ринків збуту продукції та вихід на нові; стабілізації внутрішнього та зовнішнього попиту; виробництві екологічно чистої та безпечної продукції, що відповідає світовим стандартам якості. Розкрито інноваційну складову системних перетворень у галузі. Висвітлено тенденції та окреслено перспективи зовнішньо-економічного вектору конкурентоспроможного розвитку аграрного сектору. Для подолання викликів та вирішення проблем на шляху забезпечення конкуренто- спроможного розвитку аграрного сектору запропоновано та обґрунтовано потребу щодо вирішення низки завдань: завершити адаптацію законодавчо-нормативної бази та регуляторної системи України до вимог ЄС; сформувати вітчизняну систему харчової безпеки згідно з вимогами моделі безпечності харчових продуктів та кормів для тварин, що запроваджена і функціонує в країнах-членах Співтовариства; впровадити на підприємствах аграрного сектору санітарні та фітосанітарні заходи згідно з європейськими вимогами; завершити формування і становлення системи державного ринкового нагляду за дотриманням нормативних вимог у сфері безпечності харчових продуктів та створення мережі акредитованих органів з оцінки їх відповідності,забезпечити всебічне визнання Національного агентства акредитації України міжнародними інституціями.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/28989
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Погріщук.pdf314.88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.