Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29171
Назва: Теоретико-прикладні аспекти розбудови ринку енергетичних послуг в Україні
Інші назви: Theoretical and applied aspects of developing the energy services market in Ukraine
Автори: Федірко, Михайло
Гугул, Оксана
Брич, Богдан
Fedirko, Mykhailo
Huhul, Oksana
Brych, Bohdan
Ключові слова: енергоефективність
енергосервіс
енергетичні послуги
ринок енергетичних послуг
енергосервісна компанія
енергосервісний контракт
постачальники послуг
замовники послуг
базові умови попиту
базові умови пропозиції
ринкові бар’єри
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Федірко, М. Теоретико-прикладні аспекти розбудови ринку енергетичних послуг в Україні [Текст] / Михайло Федірко, Оксана Гугул, Богдан Брич // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 1. – С. 7-19.
Короткий огляд (реферат): Предметом дослідження в статті є теоретико-прикладні аспекти розбудови ринку енергетичних послуг в Україні. Мета статті – обґрунтування теоретико-прикладних аспектів розбудови ринку енергетичних послуг та розробка пропозицій з їх імплементації в практичну діяльність в Україні. З використанням системного підходу на основі методів аналізу та синтезу доведено, що ефективність як економічна, технічна та технологічна категорії є найважливішим чинником сталого зростання економіки країни. Зазначено, що підвищення енергоефективності пов’язане з енергомодернізацією базових галузей народного господарства України, впровадженням новітніх технологій, нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії, що може бути зреалізоване в рамках ринкових відносин. Організаційно-економічною та інституційною формою таких відносин є ринок енергетичних послуг. В дослідженні обґрунтовано суть і зміст основних категорій ринку енергетичних послуг: енергосервісу, енергетичних послуг, структури ринку та його базових характеристик, суб’єктів ринку та їх взаємодію. Для теоретичного обґрунтування структури ринку та його базових характеристик використано концепцію ефективного галузевого ринку, що дозволяє встановити взаємозалежність між усіма його компонентами з урахуванням особливостей енергетичних послуг. Встановлено, що базові умови пропозиції на ринку енергетичних послуг є обмеженими внаслідок недосконалості інституційного й економічного середовищ. Базові умови попиту характеризуються високою ціновою еластичністю за доходами населення та суперечностями поведінки залежно від соціальної політики уряду та вартості паливно- енергетичних ресурсів. Висока еластичність попиту та відсутність послуг-замінників призводять до неможливості розробки чіткої цінової стратегії, що відображається на ефективності функціонування суб’єктів ринку. Ринкова структура характери- зується високим рівнем ринкових бар’єрів, що викликано специфікою надання енергетичних послуг, які потребують наявності високотехнологічного обладнання спеціальних механізмів висококваліфікованого персоналу, наявності ліцензії. Стверджується, що ринкова поведінка – це комплекс маркетингу, що вимагає гнучкості у виборі цінової стратегії, рекламних продуктів, досліджень ринку, досліджень у сфері техніки і технологій, надання послуг, а інституційне забезпечення вимагає адекватної державної політики та неформальних імперативів громадянського суспільства у сфері забезпечення енергоефективності національної економіки. Розроблено схему взаємодії між суб’єктами ринку енергетичних послуг та визначено функціональні взаємозв’язки між ними в процесі їхньої діяльності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29171
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Федірко.pdf289.95 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.