Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29173
Назва: Субвенції у формуванні доходів місцевих бюджетів України
Інші назви: Subventions in income generation of local budgets in Ukraine
Автори: Письменний, Віталій
Pysmennyi, Vitalii
Ключові слова: доходи місцевих бюджетів
міжбюджетні трансферти
дотації
субвенції
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Письменний, В. Субвенції у формуванні доходів місцевих бюджетів України [Текст] / Віталій Письменний // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 1. – С. 34-44.
Короткий огляд (реферат): Досліджено вітчизняний досвід формування доходів місцевих бюджетів за рахунок субвенцій. Акцентовано, що у системі міжбюджетних відносин вони дають змогу спрямувати фіксовану суму коштів із бюджету вищого рівня для збалансування бюджету нижчого рівня у разі перевищення видатків над доходами. Визначено, що збільшення їх питомої ваги сприяє зниженню мотивації місцевої влади нарощувати власну фінансову базу, пасивності регіональних еліт та поширенню утриманських настроїв. Встановлено, що в системі міжбюджетних відносин субвенції відіграють центральну роль у державній підтримці соціальних ініціатив місцевої влади і здійсненні капітальних вкладень. Зазначено, що вони є соціальними трансфертами, спрямованими на забезпечення приблизно однакового рівня суспільних благ і послуг у різних регіонах. Вказано, що зростання частки цих субвенцій в міжбюджетних трансфертах позитивно впливає на соціальне становище регіонів. Аргументовано, що прийняття нової редакції Бюджетного кодексу України дало змогу системно підійти до механізму державної підтримки за рахунок цього виду міжбюджетних трансфертів. Наголошено, що зокрема місцевим бюджетам могли передбачатися освітня та медична субвенції на виконання інвестиційних проектів. Зрозуміло, що соціальна підтримка місцевого розвитку є вкрай необхідною та не піддається сумніву, хоча вона відволікає значні обсяги коштів від реалізації економічних програм і заходів. Охарактеризовано, що серед міжбюджетних трансфертів, які призначені для стимулювання сталого розвитку територій, особливу увагу зосереджено на субвенції на виконання інвестиційних проектів. Визначено, що відмінності в географічному розташуванні, природно-кліматичних умовах, демографічній складовій населення та інші чинники не сприяли її повноцінному наданню депресивним регіонам. Питома вага цих субвенцій була низькою та вносила деструктив у їх функціонування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29173
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Письменний.pdf276.48 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.