Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29174
Назва: Теоретико-методологічні засади бюджетного механізму
Інші назви: Theoretical and methodological principles of budget framework
Автори: Лободіна, Зоряна
Lobodina, Zoryana
Ключові слова: бюджетний механізм
методи, форми, інструменти, важелі бюджетного механізму
структура механізму
підсистеми, елементи, властивості бюджетного механізму
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Лободіна, З. Теоретико-методологічні засади бюджетного механізму [Текст] / Зоряна Лободіна // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 1. – С. 45-55.
Короткий огляд (реферат): Виявлено значну увагу економістів до таких інструментів державного регулювання соціально-економічних процесів, як податки, трансферти, державні видатки, які в сучасному розумінні розглядаються як елементи бюджетного механізму на основі наукового аналізу теорій і концепцій, сформованих фінансовими школами. Метою дослідження є наукове обґрунтування формування та функціонування бюджетного механізму, визначення його складу та властивостей як системи, а предметом – теоретичні та методологічні засади формування і функціонування бюджетного механізму в контексті його впливу на соціально-економічний розвиток. Критично проаналізовано підходи вітчизняних і зарубіжних науковців до дефініції “бюджетний механізм”. Зазначено, що розглядаючи бюджетний механізм в системі державного регулювання економіки з позиції його ролі у процесі розподілу ВВП, запропоновано вважати його відображенням практичної реалізації функцій бюджету та засобом безпосереднього впливу органів державної влади і місцевого самоврядування на соціально-економічні процеси з метою забезпечення макроекономічної стабільності та покращення суспільного добробуту. Вказано, що на основі застосування системного підходу до дослідження бюджетного механізму виокремлено його складові та рекомендовано трактувати як сукупність згрупованих у підсистеми фінансових методів, форм, інструментів, важелів, у результаті впливу яких на розподільчі відносини, пов’язані з формуванням і використанням бюджетних коштів, відбуваються кількісні та якісні зміни соціально- економічних явищ і процесів як рушійної сили соціально-економічного розвитку та забезпечується реалізація засад бюджетної політики, спрямованої на розв’язання проблем, які при цьому виникають. З’ясовано, що під структурою бюджетного механізму як системи доцільно розуміти сукупність його компонентів (підсистем – механізму формування бюджетних коштів і механізму використання бюджетних коштів та елементів – фінансових методів, форм, інструментів, важелів) та необхідних для досягнення цілей функціонування зазначеного механізму зв’язків між ними. Виділено та охарактеризовано основні властивості бюджетного механізму як системи: ієрархічність, емерджентність, цілеспрямованість, цілісність, альтернативність шляхів функціонування і розвитку, синергетичний ефект, функціональність. Обґрунтовано, що формування та функціонування бюджетного механізму неможливе без правового, інформаційного та організаційного забезпечення.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29174
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Лободіна.pdf347.88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.