Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/32911
Назва: Управління ресурсами території в контексті європейської та національної політики регіонального розвитку
Інші назви: Management of territory resources in the context of European and national policy for regional growth
Автори: Мельник, Алла
Melnyk, Alla
Ключові слова: децентралізація
ресурси території
класифікація ресурсів об’єднаної територіальної громади
ресурсозабезпечення
ресурсовикористання
ресурсоефективність
технології управління ресурсами території
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Мельник, А. Управління ресурсами території в контексті європейської та національної політики регіонального розвитку [Текст] / Алла Мельник // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 3. – С. 7-22.
Короткий огляд (реферат): Розглянуто проблему ресурсозабезпечення території в умовах зміни європейської та національної політики регіонального розвитку, децентралізації і створення об’єднаних територіальних громад в Україні. Закцентовано увагу на зміцненні ресурсної бази нових адміністративно-територіальних утворень і значимості цілеспрямованого управління її ефективним використанням. Обґрунтовано змістовну складову “ресурсів території”, вказано на сфери функціонального використання даного поняття в наукових дослідженнях і управлінській практиці. Визначено фактори, що впливають на вибір політики щодо використання ресурсів території, обґрунтовано значимість всеохоплюючого принципу залучення ресурсів до ресурсної бази об’єднаних територіальних громад. Виявлено недоліки інформаційно-аналітичної бази для оцінки ресурсів території, запропоновано систему показників-індикаторів за видами ресурсів, яку доцільно використовувати для аналітичної і прогнозної роботи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, прийняття управлінських рішень щодо ресурсозабезпечення та ресурсовикористання. Обґрунтовано доцільність та запропоновано методику розрахунку інтегрального показника ресурсозабезпеченості територіальної громади та сфери його використання в управлінській діяльності. На основі емпіричних розвідок виявлено проблеми ресурсозабезпечення і ресурсовикористання в процесі соціально-економічного розвитку об’єднаних територіальних громад. Обґрунтовано доцільність формування політики органу місцевого самоврядування щодо ресурсозабезпечення, ресурсовикористання, ресурсоефективності, в контексті чого сформульовано принципи цієї політики, мета управління, цільові орієнтири, пріоритети та напрями діяльності. З огляду на виявлені проблеми формування і розвитку ресурсів території запропоновано низку технологій управління ресурсами, частина яких знайшла поширення у зарубіжній практиці. Зокрема, розглянуто технології стратегічного управління ресурсами, ресурсного аналізу, маркетингових досліджень, моніторингу публічно-приватного партнерства, проектного менеджменту, фінансового менеджменту, управління ризиками, формування локальних кластерів. Виявлено проблеми імплементації їх в управлінську практику на рівні об’єднаних територіальних громад. Розроблено пропозиції з кожного з визначених напрямківфункціональної діяльності. Зроблено акцент на необхідності узгодженості між технологіями управління ресурсами території.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/32911
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Мельник.pdf369.08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.