Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/33595
Назва: Реалізація принципів циклової економіки у підприємництві
Інші назви: Realization of the principles of cyclic economy in entrepreneurship
Автори: Вашків, Олександр Павлович
Бойчик, Ірина Михайлівна
Ключові слова: підприємництво
циклова економіка
економіка замкненого циклу
лінійна економіка
Дата публікації: 23-сер-2018
Видавництво: Дніпро : НО «Перспектива»
Бібліографічний опис: Вашків, О. П. Реалізація принципів циклової економіки у підприємництві / О.П. Вашків, І.М. Бойчик // Стан та перспективи розвитку фінансово-економічного потенціалу сучасних підприємств : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (Дніпро, 23 серпня 2018 року). – Дніпро : НО «Перспектива», 2018. – С. 14-17.
Короткий огляд (реферат): У статті розглядається необхідність глобальних економічних змін в основі яких – перехід з лінійної економічної системи на циклову. Циклова економіка є такою промисловою системою, що є відновною і регенеративною за своїм задумом і структурою. Вона замінює концепцію «кінець терміну служби» продукції на концепцію її відновлення і переходу до використання поновлюваних джерел енергії. Циклова економіка виключає використання токсичних хімічних речовин, які перешкоджають повторному їх використанню, і спрямована на запобігання утворенню відходів через попередньо продуману і узгоджену розробку чи дизайн виробів, матеріалів, систем і у підсумку – підприємницьких бізнес-моделей. Циклова економіка заснована на кількох простих принципах і у сфері підприємництва передбачає: 1) спрямованість на «дизайн без відходів» – продукція проектується і оптимізується таким чином, аби її можна було розібрати і повторно використовувати після закінчення терміну служби; 2) циклічність передбачає чітке розмежування між витратними матеріалами і компонентами тривалого використання, які входять до складу готового виробу; 3) енергія, необхідна для функціонування циклу, за своєю природою повинна бути відновлюваною, завдяки чому знижується залежність від ресурсів і підвищується стійкість системи. Перехід на модель економічного розвитку, в основі якої принципи циклової економіки, найбільшою мірою торкнеться виробничого підприємництва. Зміни стосуватимуться як вибору сировини, способів і технології виготовлення продукції, так і використання як повноцінної сировини побічних продуктів одних виробництв іншими. Це дозволить уникнути втрат вартості матеріалів і продукції, знизити рівень дефіцитності ресурсів, запобігти зростанню цін і нагромадження відходів, знизити рівень деградації довкілля, створити сприятливі умови для розвитку інновацій і зростання кількості робочих місць, підвищити рівень і безпечність продукції та послуг.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/33595
Розташовується у зібраннях:Тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
тези - оригінал зі збірника+титулка+зміст.pdf1.75 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.