Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/33623
Назва: Моделювання взаємозв'язку офіційної та тіньової зарплат зі зміною ставок оподаткування
Інші назви: Mathematical models of unshadowing the wages
Автори: Мартинюк, Олеся
Попіна, Степан
Martyniuk, Оlesia
Popina, Stepan
Ключові слова: тіньова економіка
офіційна та тіньова заробітна плата
детінізація зарплат
ставка оподаткування
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Мартинюк, О. Моделювання взаємозв'язку офіційної та тіньової зарплат зі зміною ставок оподаткування [Текст] / Олеся Мартинюк, Степан Попіна // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 4. – С. 19-26.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що соціально-економічне явище тіньової економіки характерне для багатьох країн і призводить до макроекономічного дисбалансу, що відповідно перешкоджає сталому розвитку економіки і призводить до втрат для держбюджету. Тіньова економічна діяльність проникає в усі сфери національної економіки. Вказано, що високий рівень тіньової економіки є загрозою економічній безпеці країни, що призводить до зменшення її конкурентоспроможності. Наголошено, що оцінити вплив окремих факторів тіньової економіки на економічну безпеку країни досить складно, але серед них виділено такі, для яких можливо побудувати математичні моделі, що описують залежність економічних показників від величини певного фактору тіньового сектору. Серед основних витрат підприємства витрати на заробітну плату становлять значну частку, тому важливою є проблема побудови математичних моделей залежності тіньової частини заробітної плати в залежності від ставки оподаткування. Метою даної статті є дослідження математичних моделей взаємозв’язку величин офіційної та тіньової заробітних плат і ставки її оподаткування. Побудовано математичні моделі зміни тіньової частки фонду заробітної плати при зменшенні податкової ставки. Розглянуто ситуації незмінності фонду зарплати та податкових надходжень, а також їх зростання. Проаналізовано варіанти збільшення фонду заробітної плати. Запропоновано способи детінізації заробітної плати. Використано загальнонаукові методи: узагальнення, порівняння, аналіз та методи математичного моделювання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/33623
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Матринюк.pdf581.65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.