Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/34049
Назва: Принципи здоров'я як вагомий фактор впливу на розвиток органічного сільського господарства України
Інші назви: Health principles as one of the major factors affecting the development of organic agriculture in Ukraine
Автори: Милованов, Євген
Mylovanov, Yevhen
Ключові слова: органічне сільське господарство
принцип здоровʼя
безпечність харчових продуктів
залишки пестицидів
конвенційне агровиробництво
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Милованов, Є. Принципи здоров'я як вагомий фактор впливу на розвиток органічного сільського господарства України [Текст] / Євген Милованов // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2019. – Вип. 1. – С. 160-176.
Короткий огляд (реферат): Здійснено порівняльний аналіз органічного та конвенційного агровиробництва з урахуванням параметрів, важливих для здоровʼя людини та висвітлено потенційний вплив практики органічного менеджменту на розвиток збалансованих харчових систем. Зазначено, що споживання органічних продуктів може знизити ризик розвитку алергічних захворювань, надлишкової ваги та ожиріння, але поки що залишається потреба у більш переконливих доказах, оскільки споживачі органічних продуктів мають загалом більш здоровий спосіб життя. Розглянуто наукові експерименти на тваринах, які свідчать про те, що корми, одержані від органічного та конвенційного виробництва, по-різному впливають на ріст і розвиток. Зауважено, що в органічному сільському господарстві використання синтетичних пестицидів заборонено, тоді як залишки у конвенційних фруктах і овочах є основним джерелом впливу пестицидів на людину. Подано динаміку використання засобів захисту рослин вітчизняними господарствами та наведена порівняльна характеристика кількості внесення пестицидів в Україні та світі протягом останніх років. Наголошено, що епідеміологічні дослідження повідомляють про несприятливий вплив пестицидів на когнітивний розвиток дітей та канцерогенний ризик для здоровʼя населення, але ці дані досі не застосовувалися в офіційних оцінках ризику окремих пестицидів. Зазначено, що розвиток органічного сільського господарства також знижує професійний вплив пестицидів на сільськогосподарських працівників та жителів сільської місцевості. Акцентовано увагу на занепокоєнні наукових кіл щодо поширення використання антибіотиків при конвенційному вирощуванні тварин як ключового фактору стійкості до антибіотиків у населення, на противагу органічному тваринництву, де застосування антибіотиків дуже обмежене. Зроблено висновок, що виробництво органічних харчових продуктів має кілька задокументованих і потенційних переваг для організму людини, тому швидше за все сприятиме здоровʼю населення. Подано рекомендації щодо майбутніх напрямів досліджень, для подальшої конкретизації даного потенціалу для забезпечення здоровʼя населення, тварин, землі та всього навколишнього середовища. На основі висновку щодо потенційного позитивного впливу на здоровʼя від виробництва та вживання органічних харчових продуктів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/34049
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2019 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Милованов.pdf827.99 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.