Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/34877
Назва: Розвиток страхового захисту українського суспільства у Польщі (історичний аспект)
Інші назви: Development of insurance protection of Ukrainian society in Poland (historical aspect)
Автори: Клапків, Михайло Семенович
Клапкив, Михаил Семенович
Klapkiv, Michał
Ключові слова: Розвиток страхового захисту українського суспільства у Польщі (історичний аспект)
Дата публікації: 1999
Видавництво: Клапків М. (1999) Розвиток страхового захисту українського суспільства у Польщі (історичний аспект) Фінанси України, №1, с.86-92.
Бібліографічний опис: Клапків М. (1999) Розвиток страхового захисту українського суспільства у Польщі (історичний аспект) Фінанси України, №1, с.86-92.
Короткий огляд (реферат): Передусім було проведено жорсткі заходи щодо безпосереднього обмеження діяльності, здійснюваної іноземними страховими компаніями. Відомі українські страхові товариства “Дністер” та “Карпатія” формально не вважалися іноземними, однак і вони відчули упереджене ставлення державної адміністрації. Водночас почала зростати кількість приватних національних страхових товариств — спершу акціонерних, а згодом і взаємного страхування. Так, якщо у 1918 р. їх було 17, то в 1920 р. — 32 (18 акціонерних і 14 взаємних)'. Крім того, страхування від вогню було найпопулярнішим серед страхових компаній: ліцензіями на його проведення володіло аж 19 закладів'. Отже, зростало взаємне суперництво на страховому ринку, втриматися на якому ставало дедалі важче. Але ще більші випробування чекали на перше українське страхове товариство “Дністер” , як і на інших приватних страховиків, у зв’язку із прийняттям польським урядом нової концепції страхування. Основною ідеєю цієї концепції було законодавче запровадження обов’язкового страхування нерухомості (будівель) від вогню. Як із теоретичного, так і з практичного поглядів було цілком очевидним, що тільки обов’язковість забезпечить масовість страхування, а отже, його повноту, реальність і дешевизну, такі необхідні для дрібних сільських власників.
Опис: Страхові товариства “Дністер” і “Карпатія”, долаючи власні труднощі зростання, перебуваючи у важкому протистоянні з конкурентами й органами державної адміністрації, з перемінним успіхом, про що свідчать наведені матеріали, діяли аж до початку Другої світової війни, забезпечуючи посильний захист майнових інтересів української громадськості. Радянська влада, яка після раптового розгрому Польської держави у вересні 1939 р. прийшла на Західну Україну, відразу ж ліквідувала обидва товариства, а страхова діяльність у новоутворених областях почала здійснюватися, як і на всій території Радянського Союзу, тільки органами державного страхування, що діяли за принципом державної монополії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/34877
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Клапків М.С. (1999) Розвиток страхового захисту українського суспільства у Польщі (Історичний аспект).pdfКлапків М. (1999) Розвиток страхового захисту українського суспільства у Польщі (історичний аспект) Фінанси України, №1, с.86-92.339.2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.