Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/35353
Назва: «Гнучкі» методи бухгалтерського обліку як інструменти мобілізації резервного потенціалу підприємств
Інші назви: Flexible accounting methods as a tool for mobilizing the enterprise’s under-utilized potential
Автори: Герасимович, Анатолій
Герасимович, Інна
Herasymovych, Anatolii
Herasymovych, Inna
Ключові слова: «гнучкі» методи бухгалтерського обліку
методи оптимізації
основні засоби
запаси товарно-матеріальних цінностей
дебітори
кредитори
витрати
доходи
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Герасимович, А. «Гнучкі» методи бухгалтерського обліку як інструменти мобілізації резервного потенціалу підприємств [Текст] / Анатолій Герасимович, Інна Герасимович // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2019. – Вип. 2. – С. 145-154.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Традиційний бухгалтерський облік, який ґрунтується лише на констатації фактів фінансово-господарської діяльності підприємства, не повною мірою і не завжди відображає його справжній потенціал, що дуже важливо в умовах динамічного ринкового середовища. Гнучка система бухгалтерського обліку своїми методами, визнаними у всьому світі, дає змогу розкрити внутрішній потенціал підприємства, і це виражається у зовсім новому стані статей балансу та показників фінансової звітності підприємства. Проблемі того, як саме використати можливості «гнучких» методів і способів бухгалтерського обліку активів (засобів) та пасивів (ресурсів) у практичній діяльності українських підприємств і присвячена ця стаття. Мета. Метою статті є розкриття методичних засад використання «гнучких» методів бухгалтерського обліку як інструментів мобілізації резервного потенціалу підприємства. Для досягнення цієї мети використані такі методичні прийоми, як: історичний (для дослідження процесу еволюції обліково-економічної думки), наукової абстракції (для уточнення термінологічного апарату бухгалтерського інжинірингу), синтезу, індукції та дедукції (для обґрунтування доцільності рекомендованої методики), а також узагальнення (під час формування висновків). Методи. Отримані результати представлено методикою використання «гнучких» методів бухгалтерського обліку як інструментів мобілізації використаного потенціалу і вибору найбільш ефективних у сегментах: основних засобів – на підставі оптимального методу амортизації; запасів товарно-матеріальних цінностей – через найбільш ощадливі ціни в момент їх вибуття; сумнівних дебіторів – створенням реальних резервів; кредиторів – шляхом диверсифікації в момент їх погашення; грошових коштів – реальним передбаченням розмірів їх надходжень з метою обчислення фінансових результатів підприємства.Перспективи. Швидкі темпи нинішнього науково-технічного прориву, подальша глобалізація економіки, посилення конкуренції викликали необхідність у поглибленні об’єктів управління на бізнес-процеси виробничої і фінансової діяльності з метою пошуку резервів економії матеріальних, трудових та грошових ресурсів, що водночас сприяло створенню нового економічного механізму управління бізнес-процесами – бухгалтерського інжинірингу, який за своєю суттю є одним із інструментів «гнучких» методів бухгалтерського обліку. Відповідно, перспективні дослідження доцільно спрямовувати на розширення способів і прийомів інформаційного забезпечення управління про використання ресурсів підприємства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/35353
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2019 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Герасимович.pdf418.46 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.