Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37637
Назва: Фонди суверенного багатства в системі глобальних фінансових дисбалансів
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: У глобальній фінансовій системі з’явився новий активний компонент, який демонструє наростаючі можливості у сфері інвестування окремих країн, — фонди суверенного багатства (від англ, — sovereign wealth fund). Поява даної категорії інвесторів відобразила широкий комплекс намірів в економічній політиці в реаліях, коли створюються фундаментальні передумови для небажаності чи неможливості поточного споживання або інвестування значних коштів, які є результатом надлишку бюджету та профіциту платіжного балансу.
Фонди суверенного багатства; активи фондів суверенного багатства; глобальна фінансова система; глобальні фінансові дисбаланси; проблема глобальної фінансової стабільності; вигоди та загрози фондів суверенного багатства.
Дата публікації: 2008
Видавництво: Фінанси України. – 2008. – № 9. – С. 81-93.
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Фонди суверенного багатства в системі глобальних фінансових дисбалансів [Текст] / В. В. Козюк // Фінанси України. – 2008. – № 9. – С. 81-93.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано походження суверенного багатства. Головну увагу приділено дослідженню їх діяльності в системі глобальних фінансових дисбалансів.
Опис: Експансія фондів суверенного багатства є відображенням поєднання глобальних фінансових дисбалансів, глобальної фінансової інтеграції та нових можливостей у сфері глобального інвестування. У свою чергу, їх діяльність модифікує протікання глобальних макрофінансових процесів, заохочуючи завищення попиту на активи і заниження глобальних процентних ставок відповідно до оптимального рівня, з поправкою на інфляцію цін на пер¬винні ресурси. У сфері глобальної фінансової стабільності функціонування фондів, найімовірніше, породжує амбівалентні наслідки: вони можуть створювати й нові можливості, й нові загрози, тобто бути і фактором стабілізації ситуації з ліквідністю на ринку, і фактором підвищення його короткострокової волатильності. Однак у сфері глобальних монетарних процесів фонди суверенного багатства виконують все-таки негативну місію: руйнується система коригування платіжних дисбалансів, валютний курс дедалі більше прив’язується до стану ринку активів, а не до стану експортно-імпортних процесів, формується відкладання внутрішньої інфляції шляхом її перенесення на глобальний рівень, де юна набуває форми зростання вартості первинних ресурсів.Наприклад, якщо до азійської кризи, тобто в умовах відносно високих глобальних процент¬них ставок, активне нагромадження резервів розглядалось як потужний засіб покрашення доступу до ринків капіталу, після неї — як спосіб запобігти кризам, пов’язаним із реверсами в потоках капіталу, то останнім часом експансію суверенного попиту на активи дедалі впевненіше пов’язують із монетарним меркантилізмом та конкурентним нагромадженням резервів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37637
Розташовується у зібраннях:Статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.