Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37640
Назва: Суверенний попит на активи: індивідуальна раціональність та колективна неефективність
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Дилема індивідуальної раціональності та колективної неефективності у сфері суверенного попиту на активи пов'язується з гносеологічним парадоксом, бо першому елементу дилеми приділяється велика увага, а другому - практично ніякої. Такий парадокс слід пов'язувати з проблемою тривалих лагів, що особливо чітко простежується на прикладі зв'язків між динамікою глобальних валютних резервів та цін на первинні ресурси, а також з тим, що експансія глобальної ліквідності може мати реальні, а не тільки номінальні наслідки. Коли йдеться про раціональну поведінку, то попит випливає з цілого набору мотивів щодо нагромадження валютних резервів (їхній огляд подано в ряді аналітичних праць), а також з аргументів на користь створення специфічних резервів у вигляді фондів суверенного багатства, покликаних забезпечити міжчасову оптимізацію споживання та інвестицій в умовах неможливості раціонально та безінфляційно адсорбувати всі ресурси, які опиняються в розпорядженні окремої країни впродовж поточного періоду.
Ключові слова: індивідуальна раціональність; колективна неефективінсть у сфері глобальних монетарних процесів; експансія суверенного попиту на активи.
Дата публікації: 2010
Видавництво: Економіка України. – 2010. – № 2. – С. 48-58.
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Суверенний попит на активи: індивідуальна раціональність та колективна неефективність [Текст] / В. В. Козюк // Економіка України. – 2010. – № 2. – С. 48-58.
Короткий огляд (реферат): Висвітлено феномен конфлікту між індивідуальною раціональністю та колективною неефективністю у сфері глобальних монетарних процесів. Проаналізовано підходи до обґрунтування мотивів експансії суверенного попиту на активи. Розроблено формальну модель, яка пояснює колективну неефективність індивідуальних раціональних рішень щодо попиту на резерви.
Опис: Доведено, у глобальній економіці сформувалася ситуація, коли раціональна поведінка окремої країни у сфері суверенного попиту на активи призводить до появи неефективності на колективному рівні. Головна причина цього полягає в тому, що дії країн, спрямовані на подолання викликів глобалізації на основі національно-центричного підходу до забезпечення фінансової стабільності, агрегуючись, породжують феномен експансії глобальної ліквідності, яка суттєво погіршує передумови для глобальної стабільності взагалі. Формальна чотирисекторна модель відбиває ситуацію замкненості зв'язків між індивідуальними рішеннями у сфері збільшення резервів, які покликані мінімізувати дію імперфекцій глобальних ринків капіталу; насправді відбувається їхнє примноження, але вже на тлі погіршення ситуації у сфері глобальних дисбалансів. Вихід можливий на базі перегляду парадигми глобальних монетарних процесів і формування глобальних інституцій управління ліквідністю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37640
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Суверенний попит на активи.PDF155.89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.