Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37641
Назва: Процентні ставки та монетарна політика в світлі глобалізації фінансових ринків
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Глобалізація фінансових ринків суттєво трансформує звичні зв’язки між динамікою основних макроекономічних параметрів. Насамперед це стосується процентних ставок, оскільки вони є індикаторами ситуації на кожному окремому ринку і відображають широкий спектр фундаментальних процесів та очікувань економічних агентів. Відкритість економіки, вивільняючи мобільність капіталу з режиму національних обмежень, створює середовище безпосереднього впливу глобальних процесів саме на процентні ставки, оскільки вони перші «вловлюють» напрямки руху міжнародних фінансових потоків між країнами чи окремими сегментами світового ринку грошей та капіталів. З іншого боку, процентні ставки залишаються важливим інструментом монетарної політики, від ефективності застосування якого багато в чому залежить спроможність центральних банків впливати на економічні процеси, що відбуваються на національному рівні, адже органи грошової влади залишаються інституціями, завданням яких є забезпечення досягнення тих цілей, що визначені легітимно, тобто мають внутрішньокраїнне походження, попри те, що глобалізація руйнує звичні політичні та географічні кордони національних господарств. Усе це вказує на високу актуальність досліджуваної проблеми.
Ключові слова: процентні ставки; коротко- та довготермінові процентні ставки; акомодативна реакція процентних ставок; спреди; волатильність.
Дата публікації: 2004
Видавництво: Вісник Тернопільської академії народного господарства. – 2004. – № 2. – С. 144-152.
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Процентні ставки та монетарна політика в світлі глобалізації фінансових ринків [Текст] / В. В. Козюк // Вісник ТАНГу. – 2004. – № 2. – С. 144-152.
Короткий огляд (реферат): Розглянуто основні теоретичні та емпіричні підходи до дослідження проблеми поведінки процентних ставок за умов економічної глобалізації. Проаналізовано основні виклики центральним банкам, що пов'язані з вирівнюванням довготермінових процентних ставок. Здійснено емпіричний аналіз зв'язку між довго- та короткотерміновими процентними ставками у розвинутих країнах, на основі чого зроблено висновки стосовно неповної глобалізації фінансових ринків та збереження можливостей для центральних банків впливати на економічні процеси всередині країни.
Опис: З проведеного аналізу теорій функціонування фінансових ринків в умовах глобалізації та їх емпіричної верифікації випливає суперечлива картина щодо впливу інтеграції світових ринків грошей і капіталів на поведінку процентних ставок, внаслідок чого висновки щодо ефективності монетарної політики залишаються неоднозначними. Зокрема, в процесі авторського емпіричного аналізу взаємозв’язків між коротко- та довготерміновими ставками за період 2000-2002 рр. у найбільш розвинутих країнах були виявлені суперечливі тенденції. По-перше, за вказаний період такі ставки знаходились у щільному, статистично значимому зв'язку, що свідчить про збереження спроможності центральних банків впливати на внутрішньоекономічну ситуацію через вплив на ставки грошового ринку. По-друге, вирівнювання довготермінових ставок суттєво випереджає вирівнювання короткотермінових, внаслідок чого формується тенденція до послаблення впливовості центрального банку на економічну ситуацію в умовах глобалізації. Це відбувається тому, що ставки ринку капіталу формуються під впливом глобальних чинників, а ставки грошового ринку - під впливом політики центрального банку. По-третє, спреди між такими ставками приблизно однаково детермінуються як факторами відкритості економіки (екзогенними), так і інфляційними очікуваннями (внутрішньокраїнними). Звідси випливає, що глобалізація вже суттєво впливає на послаблення впливовості центральних банків (за рахунок вирівнювання довготермінових ставок), але з огляду на те, що допоки фінансові ринки не є повністю інтегрованими, монетарна політика зберігає за собою статус засобу короткотермінової стабілізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37641
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Процентні ставки та монетарна політика в світлі глобалізації.PDF304.14 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.