Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37642
Назва: Валютні резерви в умовах глобальної фінансової кризи та у посткризовій перспективі
Автори: Козюк, Віктор Валерійович
Ключові слова: Розвиток глобальної фінансової кризи супроводжувався значним падінням курсів багатьох валют відносно долара США, що суперечило теоретичним позиціям і щодо характеру глобальних дисбалансів, і щодо функціонального призначення резервних активів під час кризи. Мало того, глобальні обсяги валютних резервів не знизилися, чого слід було б очікувати, якби вони призначалися для захисту валют. Глобальні асиметрії у сфері поведінки валютних курсів та валютних резервів засвідчили, що значні обсяги останніх ще не є передумовою для підтримання макрофінансової стабільності у світі. Хоча мотив до їх подальшого нагромадження зберігається зокрема з міркувань забезпечення національної макрофінансової стабільності, тим самим не усуваючи структурних передумов нинішньої фінансової кризи, а демонструючи формування передумов для розгортання нового макрофінансового циклу. З огляду на це варто дослідити проблеми поведінки валютних резервів та її системні ефекти під час глобальної фінансової кризи.
Ключові слова: глобальна фінансова криза; припливи та відпливи капіталів; асиметричні реакції центробанків; нагромадження резервів; макрофінансовий цикл.
Дата публікації: 2010
Видавництво: Вісник НБУ. – 2010. – № 10. – С. 59-65.
Бібліографічний опис: Козюк, В. В. Валютні резерви в умовах глобальної фінансової кризи та у посткризовій перспективі [Текст] / В. В. Козюк // Вісник НБУ. – 2010. – № 10. – С. 59-65.
Короткий огляд (реферат): Емпірична картина поведінки обсягів валютних резервів під час глобальної фінансової кризи свідчить про тенденцію до їх збільшення всупереч теоретично очікуваному зменшенню. Причиною цього є асиметричні реакції центробанків на припливи та відпливи капіталів з допомогою резервів і валютних курсів. Девальвації стали наслідкам прагнення запобігти втраті резервів, перекласти відповідальність за пристосування до глобального шоку на валютний курс і таким чином збільшити власні можливості у конкурентній грі за нагромадження резервів. Така ситуація загрожує появою нового макрофінансового циклу.
Опис: Глобальна фінансова криза змінила функцію динаміки валютних резервів країн із ринками, що формуються, але не її спрямованість. Поєднання девальвацій зі збереженням профіциту платіжного балансу здебільшого засвідчило, що замість теоретично передбачуваного зменшення валютних резервів спостерігається їх незначне зростання. Причиною сповільнення останнього є різке зменшення обсягів потоків міжнародних капіталів. У глобальній економіці формуються глибокі асиметрії: країни реагують на збільшення припливу капіталів збільшенням резервів, а на відплив — девальвацією; масштаби відпливу як прояв глобально-центричного фінансового шоку можуть не відповідати спроможності підтримувати імпліцитно допустимий мінімум резервних активів, унаслідок чого девальвація може стати більш бажаною; такі асиметричні реакції додатково виправдовуються необхідністю конкурентного нагромадження резервів та опосередкованої підтримки структурно слабких секторів тощо. При цьому резерви зберігають за собою статус інструментів самострахування на випадок фінансових потрясінь. Збереження тенденції щодо відтворення платіжних дисбалансів під час кризи та у посткризовий період поряд із орієнтацією на резерви як інструмент самострахування і засіб підтримання глобальної конкурентоспроможності штовхає глобальну економіку до нового макрофінансового циклу. Його небезпеку становитимуть занижені процентні ставки та відновлення спекулятивного збільшення вартості окремого класу активів. Вітчизняна економіка ще тривалий час покладатиметься на валютні резерви як на фактор макрофінансової стабільності та прагнутиме прискорити посткризове відновлення на основі стимулювання експорту.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37642
Розташовується у зібраннях:Статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.