Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37669
Назва: Globalization, innovation and fragility of optimal fiscal zones: secessions risks of Belgium, lessons for Ukraine (in Ukrainian)
Автори: Koziuk, Viktor
Dluhopolskyi, Oleksandr
Petruk, Vitalij
Ключові слова: Дослідження спрямоване на поглиблення теоретичного розуміння процесів сецесії в світлі того, як глобалізація та технологічна трансформація генерують тиск у бік розпаду оптимальної фіскальної зони. Поруч із цим відмінності в здатності адаптації до умов конкуренції вимагають змін в суспільній поведінці та неформальних інститутах, що породжує природний опір рентоорієнтованих груп, які найчастіше становлять соціальну базу економічного сепаратизму. На основі цього ставиться за мету показати на прикладі Бельгії, що створення ефективного механізму протидії сепаратистським тенденціям у глобальній економіці вимагає орієнтації на інклюзивне зростання та трансформацію рентоорієнтованих інститутів соціальної поведінки. Для реалізації поставленої мети в роботі продемонстровано пояснювальну здатність теорії оптимальних фіскальних зон при аналізі процесів сецесії, з’ясовані основні причини економічного сепаратизму у глобальній економіці, виявлено характер впливу глобальної технологічної трансформації на зміну економічних умов Фландрії та Валлонії, окреслено шляхи мінімізації ризиків економічного сепаратизму в Бельгії та України.
Ключові слова: економічний сепаратизм, сецесія, оптимальна фіскальна зона, оптимальна валютна зона, спеціалізація.
Дата публікації: 2019
Видавництво: Ideology and Politics Journal, Issue No1(12), 170-201, 2019.
Бібліографічний опис: Viktor Koziuk, Oleksandr Dluhopolskyi and Vitalij Petruk. Globalization, innovation and fragility of optimal fiscal zones: secessions risks of Belgium, lessons for Ukraine (in Ukrainian) // Ideology and Politics Journal, Issue No1(12), 170-201, 2019.
Короткий огляд (реферат): З глобалізацією пов’язується посилення конкуренції за алокацію ресурсів та адаптивність до пресингу з боку інновацій. Відмінності в здатності регіонів окремої країни реагувати на такого роду виклики створюють передумови для розпаду оптимальних фіскальних(як, власне, і валютних) зон. В статті проаналізовано проблему виникнення економічного сепаратизму на прикладі двох регіонів Бельгії: Фландрії та Валлонії. Наголошується, що відмінності в темпах структурної адаптації в розрізі регіонів Бельгії генерують сецесійні рухи. Це вимагає аналізу проблем сецесії в контексті оптимальних фіскальних зон. Проводиться зіставлення Бельгії та України в контексті розвитку сепаратизму та робляться висновки про розбіжність ситуації в двох країнах щодо його причин та наслідків.
Опис: Глобальна технологічна трансформація охоплює все більшу частину світової економіки завдяки інтеграції окремих регіонів. Проте водночас це створює конфлікт в національних економічних системах, які не відповідають критеріям OFA та OCA, що є невід’ємною умовою інтеграції регіонів в єдиний глобальний ринок. Економічна перевага Фландрії та її відмінності уOFA таOCA перед Валлонією, заохочує її до економічного сепаратизму від менш розвиненої Валлонії. Отже, подолання сепаратистських настроїв у Бельгії може відбутися одним з наступних способів: 1) проведенням консоціальної політики, 2) перетворенням у конфедерацію або 3) шляхом реформ та поступок для регіонів, які активно проводяться урядом. Також важливо, що в країні є стримуючі чинники розпаду держави, серед яких: неготовність населення до цього, невирішеність юрисдикції Брюсселю, позиція єдиного монарха, відповідальність перед міжнародними організаціями, в яких бере участь Бельгія. Сепаратиські настрої на сході України, на відміну від прикладу Бельгії, є проявом боротьби регіональних еліт за збереження ренти, для чого було використано «апеляцію до зовнішнього арбітра», чим скористалась імперська Росія, яка тільки посилює розпал ворожнечі за мовною ознакою. Загалом, глобалізація може призводити до нерівномірності інтеграції окремих регіонів в національній економіці, що нерідко стає дестабілізуючим чинником розвитку держави, тому при розробці державної регіональної політики необхідно враховувати особливості кожного регіону для ефективного та сталого соціально-економічного розвитку.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37669
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
__Full Version IPJ 1(12) 2019_pp. 170-201_Koziuk,Dluhopolskyi,Petruk.pdf3.4 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.