Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/37716
Назва: Американо-британські відносини та участь Великої Британії у політиці безпеки Європейського Союзу в контексті процесу «Brexit»
Автори: Грубінко, Андрій Васильович
Ключові слова: Велика Британія
США
Європейський Союз
Спільна зовнішня політика і політика безпеки
Дата публікації: 2017
Бібліографічний опис: Американська історія та політика. - 2017. - №4.- С 85-97.
Серія/номер: 2017. №4.;
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто історичні особливості впливу американо-британських “особливих відносин” на участь Великої Британії у політиці безпеки Європейського Союзу в контексті процесу «Brexit». Проаналізовано сутність американо-британських “особливих відносин”. Показано історичні трансформації позиції британського керівництва різних періодів щодо розвитку Спільної (Європейської) політики безпеки та оборони ЄС в контексті дихотомії європейського та американського напрямів новітньої зовнішньої політики Великої Британії. Розглянуто особливості ставлення адміністрацій США до автономізації військово-політичних та оборонних механізмів Європейського Союзу. Автор прийшов до висновку, що американо-британські відносини стали одним з визначальних чинників європейської політики держави, проблемою і суперечністю, адже вони її завжди водночас стимулювали і стримували. Вихід королівства з ЄС може або поглибити асиметричний характер відносин об’єднання з США у сфері зовнішньої політики, безпеки та оборони, або надати нового імпульсу співпраці держав Європейського Союзу. У цьому виборі криється одна з головних проблем завершення процесу формування сучасної системи європейської безпеки. Реалізація одного з сценаріїв залежатиме від бажання і спроможності європейців розвивати кооперацію у цій сфері, а позиція Великої Британії після виходу з ЄС уже не буде вирішальною.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/37716
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7-Hrubinko.pdf623.59 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.