Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/38556
Назва: Новітня парадигма розвитку аграрного сектору України
Інші назви: Modern paradigm of development of the agrarian sector of Ukraine
Автори: Костецький, Ярослав Іванович
Kostetsky, Y. I.
Ключові слова: парадигма
аграрний сектор
національна економіка
інституційне середовище
стратегія
концепція
управління
аграрний бізнес
продовольча безпека
екологізація
цифровізація
смарт-спеціалізація
Дата публікації: 2019
Видавництво: Тернопіль : ТНЕУ
Бібліографічний опис: Костецький, Ярослав Іванович Новітня парадигма розвитку аграрного сектору України [Текст] : дис. ... д-ра екон. наук : 08.00.03 / Ярослав Іванович Костецький. – Тернопіль : ТНЕУ, 2019. – 473 с.
Короткий огляд (реферат): Дисертація присвячена обґрунтуванню теоретичних і методологічних засад та виробленню практичних рекомендацій щодо формування й забезпечення ефективного і конкурентоспроможного розвитку аграрного сектору національної економіки. У дисертаційній роботі запропоновано інтерпретацію новітньої парадигми розвитку аграрного сектору країни, яка передбачає розробку системи пріоритетних напрямків перетворень і трансформацій сучасної аграрної політики, зміну механізмів управління аграрним сектором з переорієнтацією його функціонування на засади сталого розвитку, що вимагаєзміщення акцентів з інтенсивних факторів економічного зростання на збалансоване поєднання виробничої діяльності, покращення матеріального добробуту, захисту природного середовища та забезпечення соціального захисту населення сільських територій. Дано комплексну оцінку рівня продовольчої безпеки країни, визначено ступінь продовольчої незалежності за основними видами продуктів харчування, рівень економічної доступності продовольства для населення, проведено аналіз пріоритетних галузей аграрного виробництва. В результаті аналізу виявленопотенційні переваги вітчизняного агросектору. Уточнено сутність екологізації і зміст поняття еколого-економічної ефективності аграрного виробництва, окреслено роль і місце екологічних чинників у сталому розвитку сільського господарства, показано взаємозв’язок еколого-економічної ефективності використання земельних ресурсів та сталого розвитку сільськогосподарського виробництва. Наголошено на необхідності застосування цифровізації і смарт-спеціалізації в аграрному бізнесі. Сформовано пропозиції щодо вдосконалення системи оподаткування підприємств аграрного сектору економіки для стимулювання сільськогосподарських товаровиробників. На основі економіко-математичної моделі спрогнозовано розвиток аграрного сектору за допомогою інструментарію кластерного аналізу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/38556
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
disertation-kostetsky-y_-i_-sajt-tneu.pdf4.29 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.