Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3943
Назва: Планування надходжень податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів
Інші назви: Local budgets personal income tax planning
Автори: Письменний, Віталій
Pysmennyi, Vitaliy
Ключові слова: бюджетне планування
місцеві бюджети
податкові надходження
податок на доходи фізичних осіб
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Письменний, В. Планування надходжень податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів [Текст] / Віталій Письменний // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 2. - С. 80-89.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано роль податку на доходи фізичних осіб як бюджетоутворюючого джерела доходів місцевих бюджетів України, а також його можливості в частині макроекономічної стабілізації та мікроекономічного регулювання. Встановлено, що від ефективності планування цього податку залежать не тільки обсяги надходження і стан фінансового забезпечення місцевого самоврядування, а й рівень податкового навантаження на платників податків. Вивчено вплив загальних і спеціальних чинників на визначення очікуваних значень надходжень до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб. До перших віднесено відсутність єдиної методики бюджетного планування, відстороненість органів державної фіскальної служби від процесу складання проектів місцевих бюджетів, розподіл податкових надходжень між бюджетами різних рівнів. До других - кількість платників податку, пільги з оподаткування доходів фізичних осіб, обсяги оподатковуваних доходів і ставки податку. Доведено, що Методика прогнозування надходжень податку на доходи фізичних осіб, яку використовують місцеві фінансові органи в бюджетному плануванні, не дає змоги забезпечити обґрунтованість його надходжень та узгодженість рішень на стадії складання проектів місцевих бюджетів. Встановлено, якщо й надалі її будуть використовувати у бюджетному плануванні, то без внесення конструктивних змін у формалізований розрахунок цього податку буде важко або взагалі неможливо забезпечити відповідність між плановими та фактичними значеннями. Визначено комплекс заходів щодо вдосконалення планування надходжень до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб. Зокрема, запропоновано створити інституційне середовище процесу планування й інформаційно-аналітичну систему для розрахунку цього податку. Це дало б змогу автоматизувати процес бюджетного планування та забезпечити точність визначення очікуваних значень надходжень до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб без істотного впливу людського фактора і корупційних ризиків.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3943
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Письменний В..pdf228.4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.