Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3944
Назва: Управління збалансованістю страхового портфеля: дискурс в теорію та погляд на сучасну практику
Інші назви: Management of balance of the insurance portfolio: discourse in the theory and view on modern practice
Автори: Письменна, Тетяна
Pysmenna, Tetyana
Ключові слова: страховий портфель
страхові ризики
збалансованість страхового портфеля
чисті страхові премії
чисті страхові виплати
ризик незбалансованості страхового портфеля
методи управління ризиком незбалансо­ваності страхового портфеля
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Письменна, Т. Управління збалансованістю страхового портфеля: дискурс в теорію та погляд на сучасну практику [Текст] / Тетяна Письменна // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 2. - С. 90-101.
Короткий огляд (реферат): Розглянуто різні підходи до визначення страхового портфеля і з ’ясовано суть даного поняття. Встановлено, що під страховим портфелем найчастіше розуміють кількість застрахованих об’єктів або діючих страхових договорів. Рідше страховий портфель тлумачать як обсяг прийнятих на страхування ризиків і вартісних зобов’язань страховика. У складі страхового портфеля виділено страхові ризики як його головний елемент. З’ясовано суть страхових ризиків через конкретні об’єкти, щодо яких здійснюється страхова оцінка та визначається ступінь ймовірності завдання збитку. Також стосовно страхових ризиків приймаються управлінські рішення, призначені подолати невизначеність, у якій перебувають населення і суб’єкти підприємницької діяльності. Визначено умови забезпечення збалансованості страхового портфеля. Узагальнено, що збалансований страховий портфель має оптимально поєднувати види страхування з різним ступенем ризику і неоднаковими доходами. Проаналізовано загальний страховий портфель за показниками чистих страхових премій та чистих страхових виплат. Оцінено його як незбалансований через суттєве переважання автострахування над майновим страхуванням та іншими сегментами страхового ринку. Охарактеризовано основні методи управління ризиком незбалансованості страхового портфеля у складі відбору ризиків на страхування, перестрахування та формування і розміщення страхових резервів. У процесі відбору тих ризиків, у страхуванні яких зацікавлена страхова компанія, встановлюється страховий тариф, визначається величина франшизи, окреслюються умови страхового договору. При застосуванні перестрахування страховик утримує тільки частину застрахованого ризику і передає іншу його частину другому страховику. В ході формування і розміщення страхових резервів здійснюється резервування достатньої суми коштів для своєчасного та повного виконання страхових зобов’язань, а також розміщення страхових резервів з урахуванням структури страхового портфеля. Зроблено висновок про те, що найбільшого розвитку в теоретичній та практичній площинах потребує питання, пов ’язане із застосуванням різних методів управління ризиком незбалансованості страхового портфеля.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3944
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Письменна Т..pdf205.9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.