Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3945
Назва: Доходи місцевих бюджетів у контексті децентралізації в Україні
Інші назви: Local budgets incomes in the context of decentralization in Ukraine
Автори: Надал, Сергій
Спасів, Наталія
Nadal, Sergiy
Spasiv, Natalia
Ключові слова: місцеві бюджети
доходи місцевих бюджетів
видатки місцевих бюджетів
податкові надходження
неподаткові надходження
доходи від операцій з капіталом
міжбюджетні трансферти
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Надал, С. Доходи місцевих бюджетів у контексті децентралізації в Україні [Текст] / Сергій Надал, Наталія Спасів // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 2. - С. 102-112.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано роль бюджетної децентралізації у контексті формування доходів місцевих бюджетів України. Встановлено, що перший рік впровадження бюджетної децентралізації позитивно позначився на обсягах формування доходів місцевих бюджетів, що створило підвалини для повної фінансової самостійності останніх. Вивчено вплив макрочинників, які пригальмовують здобутки бюджетної децентралізації в Україні. До домінуючих віднесено найнижчі показники ВВП, високий рівень інфляції, падіння доходів населення, зниження обсягу прямих іноземних інвестицій, нарощування зовнішніх зобов’язань, корупційна складова, а також економічна та військова агресія з боку Російської Федерації. Встановлено, що завдяки новаціям у Податковому кодексі в частині зміни переліку місцевих податків і зборів та підходів до їх адміністрування бюджетна децентралізація в перший рік реалізації значно посилила фінансову спроможність місцевих бюджетів. Визначено, що бюджетна децентралізація уможливила розширення повноважень місцевих органів влади, вплинувши на дохідну базу місцевих бюджетів, забезпечила не тільки самостійність у фінансовій площині, а й створила умови для подальшого розвитку адміністративно-територіальних одиниць крізь призму запровадження стимулів для зростання соціально-економічних індикаторів і забезпечення добробуту територіальних громад. Виокремлено напрями подальшого нарощування доходів місцевих бюджетів шляхом запровадження прозорих кроків у контексті бюджетної децентралізації, фіскальної лібералізації та трансфертної політики.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3945
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Надал С..pdf239.2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.