Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3951
Назва: Трансфертне ціноутворення як методичний прийом управлінського обліку центрів відповідальності
Інші назви: Transfer pricing as systematical way of managerial accounting of liability centres
Автори: Кулинич, Мирослава
Kulynych, Myroslava
Ключові слова: трансфертна ціна
управлінський облік
центри відповідальності
центри прибутку
центри інвестицій
операційний прибуток
інвестиції
бізнес-одиниці
структурні підрозділи
децентралізація управління
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Кулинич, М. Трансфертне ціноутворення як методичний прийом управлінського обліку центрів відповідальності [Текст] / Мирослава Кулинич // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 2. - С. 159-167.
Короткий огляд (реферат): Досліджено трансфертне ціноутворення як один із дієвих інструментів забезпечення гнучкого господарювання. Щоби підтримати необхідний рівень конкурентоспроможності підприємства, потрібне суттєве оновлення і модернізація усіх аспектів діяльності, зокрема зниження витрат, поліпшення обслуговування споживачів. Нові реалії вимагають удосконалення системи управління виробництвом, визначення нових пріоритетів, гнучкого реагування на постійні зміни зовнішнього середовища. Метою дослідження є обґрунтування методичних підходів до визначення трансфертних цін як інструмента управління підприємством у системі управлінського обліку з їх перевагами й недоліками, а також розроблення пропозицій розрахунку цін на основі показника рентабельності інвестицій. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми пізнання. Із застосуванням методу моделювання розглянуто методику розрахунку трансфертної ціни на основі ROI для підприємства, що виготовляє та реалізовує продукцію і має відокремлений структурний підрозділ з постачання сировини. За результатами дослідження встановлено, що, використовуючи розрахунок ціни на основі показника рентабельності інвестицій в обчисленні трансфертної ціни, необхідно проаналізувати самостійність кожного структурного підрозділу і розробити систему стимулювання для працівників. Вибір того чи іншого варіанту ціни залежить від типу центру, конкретних умов функціонування підприємства та результатів діяльності центрів відповідальності. Використання такого підходу дасть змогу оцінити ефективність роботи центрів відповідальності при зацікавленості самих виконавців. Отже, прибуток, що отримує підприємство, доцільно розподіляти між центрами відповідальності пропорційно до їхнього внеску у загальний дохід.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3951
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кулинич М..pdf172.63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.