Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/39853
Назва: Концептуальні засади розробки стратегії бюджетної децентралізації в Україні
Автори: Чимшит, Сергій
Головкова, Людмила
Грабовський, Ігор
Якимова, Алла
Ключові слова: Бюджетна політика
ВВП
децентралізація
стратегія
місцеві органи влади
громада
місцеві бюджети
фінансові важелі
проблеми
Дата публікації: 2020
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Концептуальні засади розробки стратегії бюджетної децентралізації в Україні [Текст] / Сергій Чимшит, Людмила Головкова, Ігор Грабовський, Алла Якимова // Журнал європейської економіки. – 2020. – Т. 19, № 2. – С. 335-361.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано, що головними стратегічними завданнями модернізації системи державного управління та територіальної організації влади мають бути формування ефективного місцевого самоврядування, створення комфортних умов для проживання громадян та надання їм високоякісних і доступних публічних послуг. Акцентовано, що наявність економічно активних суб’єктів господарювання, достатня кількість кваліфікованих трудових ресурсів та розвинена промислова й соціальна інфраструктура є основою для успішного розвитку громад. Визнано, що у суспільстві досі відсутні дієві механізми впливу, в тому числі фінансові, на органи місцевого самоуправління та рішення, які вони приймають. Досліджено фінансові важелі впливу на регіональний розвиток. Проаналізовано актуальні фінансові проблеми децентралізації в Україні та вплив національного економічного розвитку й бюджетної політики держави на фінансові можливості органів місцевого самоврядування. Визначено концептуальні напрями і резерви підвищення фінансової незалежності регіонів. Зазначено, що головними результатами реформи з бюджетної децентралізації мають стати не стільки більш ефективний розподіл та перерозподіл фінансових ресурсів громади, скільки підвищення зацікавленості й зростання можливостей органів місцевого самоврядування у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів, пошуку резервів їх наповнення і покращенні ефективності адміністрування податків та зборів. Наголошено, що місцеві органи самоврядування повинні чітко засвоїти причинно-наслідковий зв’язок: наявність достатніх ресурсів у місцевих бюджетах – це наслідок досягнення рівня економічної активності регіону. Вказано, що на рівні держави також необхідно надати місцевим органам самоврядування дієві механізми управління.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/39853
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 19 (№2) Червень 2020

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ЧИМШИТ.pdf461.75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.