Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/4223
Назва: Шляхи та перешкоди виходу з інституційних пасток
Інші назви: Ways and obstacles for leaving institutional traps
Автори: Вашків, О. П.
Ключові слова: інституція
інституційна пастка
інституційна зміна
еволюційний шлях
революційний шлях
транзакційні витрати
витрати інституційної трансформації
система цінностей
Дата публікації: 2014
Видавництво: Київ, ГО "Київський економічний науковий центр"
Бібліографічний опис: Вашків, О. П. Шляхи та перешкоди виходу з інституційних пасток [Текст] / О. П. Вашків // Регіональна економіка та проблеми муніципального розвитку : зб. матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції : у 2 ч. – Ч. 2. – К. : ГО «Київський економічний науковий центр», 2014. – С. 122–124.
Короткий огляд (реферат): Виникнення і поширення інституційних пасток як побічний ефект у процесі інституційних змін супроводжується низкою негацій у сфері соціально-економічній: тінізація економіки, ухилення від податків, корупція, рейдерство та ін. Вихід з інституційної пастки чи її подолання пов’язані з надзвичайно високими витратами інституційної трансформації, що часто є стримуючим фактором у серйозних інституційних перетвореннях, продовжуючи у такий спосіб тривале існування неефективної норми. Подолання сил інституційної пастки на рівні підприємства, фірми чи буд-якого іншого економічного агента є процесом доволі складним і неоднозначним. Він повинен безпосередньо вписуватись у відповідні інституційні зміни, що реалізуються на макроекономічному рівні і бути доволі мотивованим. У рамках піднятого питання можна розглядати два варіанти виходу з інституційної пастки: еволюційний і революційний. Еволюційний сценарій не передбачає будь-яких активних дій. При цьому умови виходу формуються самою економічною системою. Йдеться про те, що неефективний інститут сам повинен поступово зникнути. Революційний шлях виходу з інституційної пастки передбачає насильну ліквідацію і заміну неефективних норм внаслідок здійснення реформ. У їх основі – зміна культурних цінностей суспільства. Реформаторський сценарій передбачає відносно швидкий централізований злам державою чи від її імені окремими групами інтересів старих інституцій, разом з якими зникнуть характерні для них інституційні пастки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/4223
Розташовується у зібраннях:Тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Вашків О. Шляхи та перешкоди виходу з інституційних пасток.pdf298.41 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.