Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/4225
Назва: Тріадний характер інституційної структури підприємства
Інші назви: Тhе triad's nature of the institutional structure of the enterprise
Автори: Вашків, Олександр
Ключові слова: підприємство
інституційна структура
фундаментальні інститути
функціональні інститути
інституція
неформальні інститути
формальні інститути
мікроінститут
Дата публікації: 2014
Видавництво: Тернопіль, ТНЕУ
Бібліографічний опис: Вашків, О. П. Тріадний характер інституційної структури підприємства [Текст] / О. П. Вашків // Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті : національна візія та виклики глобалізації : зб. тез доповідей Одинадцятої Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених. – Ч. 1. – Тернопіль : ТНЕУ, 2014. – С. 104–107.
Короткий огляд (реферат): З інституційного погляду підприємство як система є об’єктом макроінституційного впливу, що реалізує свої цілі в конкретному інституційному середовищі, прямо або опосередковано впливаючи на його зміни. Підприємство як процес організації зовнішніх і внутрішніх взаємодій базується на мікроінститутах, які, з одного боку, виникають як реакція на макроінституційні зміни, а з іншого – як намагання налагодити ефективні внутріфірмові комунікації з метою забезпечення злагодженої діяльності структурних підрозділів. Тобто, з кожною виробничою організацією нерозривно пов’язаний цілий комплекс особливих норм і правил, які стосуються її леґітимізації, членства в ній, взаємовідносин і координації діяльності її членів тощо. Але поряд з цим кожне підприємство характеризується наявністю особливих внутрішніх культурних і функціональних мікроінститутів, комплекс яких є унікальним саме для нього. Це дає підстави говорити про інституційну структуру підприємства. У спрощеному вигляді внутрішню інституційну структуру підприємства можна представити двома основними рівнями: неформальних інститутів і формальних інститутів. У свою чергу, кожен з цих рівнів, можна уявляти як дві взаємопов’язані тріади. Основу першої формують 3 групи фундаментальних інституційних підсистем. Це базисні інститути, які повільно і доволі важко змінюються. Другу тріаду утворюють функціональні складові інституційного середовища. Ця група інститутів піддається змінам шляхом реалізації конкретних управлінських рішень. Тріада базисних інститутів складається з: 1) ментальних особливостей працівників підприємства; 2) внутрішніх культурних особливостей підприємства; 3) когнітивних механізмів підприємства. Тріада функціональних підсистем інституційної структури підприємства включає до свого складу: 1) організаційно-управлінські і техніко-технологічні особливості підприємства; 2) поведінкові паттерни підприємства; 3) досвід ринкового функціонування підприємства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/4225
Розташовується у зібраннях:Тези доповідей



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.