Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/4695
Назва: Гроші як феномен соціально-філософського буття
Автори: Шумка, Михайлина
Маланчук, Оксана
Ключові слова: гроші
гуманізм сьогодення
економічна свідомість
ринкові відносини
Дата публікації: 2014
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Шумка, М., Маланчук О. Гроші як феномен соціально-філософського буття / Михайлина Шумка, Оксана Маланчук // Світоглядні та соціокультурні засади формування модерної української нації: щоріч. наук. пр. / відп. за вип. Т. В. Гончарук. – Тернопіль : ТНЕУ, 2015. – С.43-49.
Короткий огляд (реферат): Гроші «пронизують» усе життя людини, незалежно від того, як би ця людина до них не ставилася. Гроші – це частина життя людини. Але чи може людство жити турбуючись лише про гроші і примноження багатства? Закономірна відповідь – звичайно, ні. Чи завжди той, хто багатий, то і щасливий? Щастя не приходить із задоволенням потреб, воно має глибше коріння. Як говорив Сократ: «Інший живе для того, щоб їсти, а я їм, щоб жити». Звичайно, є люди, які живуть заради накопичення грошей, а відтак бачать тільки себе, а всіх інших не помічають. Формування сили і значущості грошей як вагомого чинника культурно-духовного, цивілізаційного процесу почалося не сьогодні. Кожного разу на зламі епох, коли старе, віджиле буття вичерпувало себе, людина починала переживати страх перед новим, невідомим, яке асоціювалося з кінцем світу. Насправді це стверджувалася нова парадигма світорозуміння. Цей момент, зазначений М. Гайдеґґером як «новий гуманізм», що починається з Cogito («Я мислю, отже, існую») Р. Декарта, яке «розчиняє» екзистенційну тривогу в ентузіазмі («дух підприємництва» В. Зомбарта), полягає у культивуванні наукової об’єктивності й претендує на завоювання світу за допомогою технічного прогресу. Мислитель вважає, що істинною сутністю людини є її здатність перебувати поза самою собою, у «світі Буття», і сприймати відношення з Буттям як «залежність». Сучасна людина розуміє буття як позитивну сутність, співвідносну з можливостями, що виникають через цивілізаційне насильство грошей. Вони відкривають людині, котра живе в їх «світлі», «пронизливо-щирі істини». Гроші й стали джерелом нового, відповідного вимогам сьогодення гуманізму, а разом з тим нової духовності, що відповідає на поклик Буття.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/4695
Розташовується у зібраннях:Тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гроші як феномен соціально-філософського буття.pdf126.93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.