Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/6585
Назва: Моделювання динаміки державного боргу та факторів впливу на неї
Інші назви: Simulation of public debt dynamics and affecting factors
Автори: Федорович, Ірина Михайлівна
Fedorovych, Iryna
Ключові слова: державний борг; фактори державного боргу; моделювання; прогнозування;тренд.
public debt; public debt factors; modeling; forecasting trend.
Дата публікації: 2014
Видавництво: Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету “Економічна думка
Бібліографічний опис: Федорович І. М. Моделювання динаміки державного боргу та факторів впливу на неї/ І. М. Федорович // Економічний аналіз : зб. наук. праць. – Тернопіль : Видав.-поліграф. центр Терноп. нац. екон. ун-ту “Економічна думка”, 2014. – Т. 16, № 1. – С. 257–267.
Короткий огляд (реферат): Наведено історичну ретроспективу формування та динаміки державного боргу України, проаналізовано сучасну динаміку державного боргу за останніх 7 років, зокрема абсолютних та відносних показників. Здійснено трендовий прогноз загальної суми державного та гарантованого боргу, внутрішнього та зовнішнього державного боргу на наступних 5 років, що підтвердив зростаючу динаміку боргу держави. Змодельовано шляхом багатофакторного кореляційно-регресійного аналізу залежність загального обсягу державного боргу від доходів та видатків державного бюджету, платіжного балансу та ВВП України. Встановлено, найбільшу істотність впливу ВВП на розмір боргу, хоча значний вплив на обсяг державного боргу здійснюють усі обрані показники. Досліджено вплив окремих соціально-економічних чинників на збільшення (зменшення) обсягів державного боргу шляхом прямого кореляційного моделювання, а саме: видатків на економічну діяльність, видатків на соціальне забезпечення, капіталізації за рахунок державного боргу, індексу промислової продукції, капітальних інвестицій, обороту оптової торгівлі, індексу споживчих цін, темпів зростання реальної заробітної плати. За результатами аналізу встановлено, наявність значимого кореляційного впливу на державний борг України – державних видатків на соціальне забезпечення, капіталізації за рахунок державного боргу, капітальних інвестицій, обороту оптової торгівлі, рівня інфляції. Виокремлено стратегічні завдання та принципи боргової політики держави у сучасних умовах розвитку. Основними напрямами удосконалення впливу на динаміку державного боргу України виокремлено наступні: зменшення видатків держави за рахунок скорочення витрат на утримання системи державного управління; формування таких умов боргової політики, за яких розмір обслуговування державного боргу був би мінімальним; зменшення рівня гарантованого державою боргу; утримання розміру боргу на рівні, що не загрожуватиме платоспроможності держави; стимулювання розвитку інвестиційних вкладень в економіку; забезпечення стабільності національної валюти; формування оптимального співвідношення між розміром внутрішньої та зовнішньої заборгованості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/6585
Розташовується у зібраннях:Статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.