Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/14927
Назва: Облікова інформація: економічна сутність та критерії якості
Інші назви: Accounting information: economic essence and quality criteria
Автори: Омецінська, Ірина
Ometsinska, Iryna
Ключові слова: облікова інформація
обліковий інформаційний ресурс
знання
якість облікової інформації
якісні характеристики інформації
користувачі інформації
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Омецінська, І. Облікова інформація: економічна сутність та критерії якості [Текст] / Ірина Омецінська // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 3. - С. 131-141.
Короткий огляд (реферат): Визначено роль інформації в управлінні підприємством. Доведено, що продуктом бухгалтерського обліку є не лише облікова інформація, а й набуті знання. Відповідно до цього обліковий інформаційний ресурс запропоновано розглядати як інформаційний ресурс, який вміщає облікову інформацію на магнітних та паперових носіях, що генерується в системах фінансового й управлінського обліку, та знання, здобуті на основі такої інформації. Досліджено економічну сутність облікової інформації та подано основні її характеристики: нематеріальна форма; унікальність процесу виробництва; наявність відтворювальних властивостей; багаторазове використання; наявність морального зносу, хоча при зміні обставин її цінність може відновитись; різна цінність для різних споживачів. Встановлено, що основою якості інформації є сукупність її властивостей; ступінь забезпечення потреб її споживачів (зовнішніх і внутрішніх користувачів); відповідність еталону, нормам, нормативно-правовим актам. Якість інформації характеризується насамперед її корисністю для споживачів. Визначено чинники, від яких залежить якість облікової інформації, а саме: організація бухгалтерського обліку; компетентність працівників бухгалтерії; ефективність системи внутрішнього контролю; якість нормативно-правових актів, які регулюють бухгалтерський облік; усвідомлення керівництвом підприємства мети обліку; корпоративна культура; організація робочого місця облікового працівника. Подано характеристику кожного із зазначених чинників. З’ясовано спрямованість суб’єктів господарювання на дотримання норм податкового законодавства, порушення яких передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність, та першочергове інформаційне обслуговування фіскальних потреб користувачів. Це призводить до нехтування концептуальних основ бухгалтерського обліку і зниження якості облікової інформації. Доведено, що основними якісними характеристиками інформації фінансового обліку є достовірність та доречність. При їх дотриманні необхідно оцінити інформацію на предмет її зіставності, дохідливості та зрозумілості. Встановлено, що інформація управлінського обліку має відповідати таким якісним характеристикам, як достовірність, доречність, зіставність, дохідливість, зрозумілість, своєчасність та можливість перевірки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/14927
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Омецінська І..pdf421.8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.