Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/20525
Назва: Валютні режими і валютнокурсова політика України у вимірах "благословенної" і "неблагословенної" трійці
Автори: Сіску, Томас
Савельев, Євген
Ключові слова: Валютнокурсовий режим
офіційна доларизація
плаваючий курс
ринки, що розвиваються
таргетування
фінансіалізація
фінансова глобалізація
фінансова криза
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Сіску, Т. Валютні режими і валютнокурсова політика України у вимірах "благословенної" і "неблагословенної" трійці [Текст] / Томас Сіску, Євген Савельєв // Журнал європейської економіки. – 2016. – Т. 15, № 2. – С. 143-171.
Короткий огляд (реферат): З’ясовано, що після двадцяти п’яти років зусиль Україна знову зіштовхується із тими ж проблемами, які стояли перед нею чверть віку тому: проблема інтеграції та участь у глобалізованому світі. Зазначено, що країна домоглася істотного прогресу, але багато чого ще належить зробити. Наголошено, що її інтеграція у міжнародні фінансові ринки є відправним пунктом, який має велике значення для держави. Визначено, що країна не змогла скористатися перевагою мобільності капіталу. Вказано, що сьогодні економіка знову потерпає від валютної та банківської кризи, оскільки національна валюта – гривня – девальвує і багато людей втрачають свої заощадження. Обґрунтовано, що політика влади, а особливо Національного банку України (НБУ) не є ефективною. Акцентовано, що суспільство схвильоване та розчароване, тому почало думати навіть про можливість реалізації жорстких рішень у рамках концепції біполярності, таких як запровадження валютної ради, офіційної доларизації чи навіть завчасної євроїзації. Констатовано, що навіть якщо ці рішення і видаються вкрай привабливими, оскільки в якійсь мірі вони здатні «заморозити» ситуацію і таким чином зупинити низхідну спіраль, то вони не підходять для випадку України. Для кращого розуміння ситуації в першому розділі розглянуто проблему вибору належного валютнокурсового режиму з позицій концепції «благословенної» і «неблагословенної» трійці. У другому розділі зосереджено увагу на двох популярних рішеннях – валютній раді та офіційній доларизації, а також проаналізовано їх переваги та недоліки. У третьому розділі досліджено випадок України і проаналізовано можливості застосування цих режимів в економіці країни. У четвертому розділі представлено наші пропозиції для України та розглянуто перший рівень проблем реалізації вказаних пропозицій. У п’ятому розділі підсумовано все вищевказане.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/20525
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 15 (№2) Червень 2016

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Сіску Т..pdf498.51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.