Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/20638
Назва: Інституційні компенсатори відкритості та фіскальної експансії в країнах Центрально-Східної Європи
Автори: Козюк, Віктор
Ключові слова: Країни ЦСЄ
фіскальна експансія
якість інститутів
реальна конвергенція
інституціональна конвергенція
глобалізація
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Козюк, В. Інституційні компенсатори відкритості та фіскальної експансії в країнах Центрально-Східної Європи [Текст] / Віктор Козюк // Журнал європейської економіки. – 2016. – Т. 15, № 1. – С. 3-34.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що країни Центрально-Східної Європи демонструють особливий тип макрофіскальної вразливості. Обґрунтовано, що функціональна конвергенція фіскальної політики таких країн з так званим «старим» ЄС супроводжується одночасним зміщенням у бік вищих рівнів перерозподілу ВВП через бюджет та державного боргу до ВВП. Вказано, що така фіскальна експансія відбувається на тлі високого рівня глобалізованості постсоціалістичних країн, реальної та інституціональної конвергенції. Наголошено, що якість інститутів, зокрема, ефективність врядування в країнах ЦСЄ, залишається на нижчому рівні, ніж у «старому» ЄС. Акцентовано, що розрив в інституціональній конвергенції на тлі досягнутої фіскальної конвергенції є викликом подальшому розвитку постсоціалістичних країн. Визнано, що вони повинні обирати з-поміж більш повільних темпів зростання ВВП на душу населення (градуальна реальна конвергенція), звуження фіскальних можливостей реакції на шоки та більш жорстких фіскальних лімітів інвестицій в якість інститутів. Аргументовано, що країни ЦСЄ повинні обрати траєкторію «меншої держави», яка активно інвестує в якість врядування, що дозволить суттєво знизити ризики боргової нестабільності в майбутньому та продовжити реальну конвергенцію.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/20638
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 15 (№1) Березень 2016

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Козюк В..pdf390.14 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.