Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/22472
Назва: Міжнародний досвід використання кластерного підходу у розвитку інтеграційних процесів
Інші назви: International practices of using the cluster approach for the development of integration processes
Автори: Карапетян, Едуард
Karapetian, Eduard
Ключові слова: кластеризація
кластерний підхід
інтеграційний процес
структура кластера
модифікована модель М. Портера “Diamond”
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Карапетян, Е. Міжнародний досвід використання кластерного підходу у розвитку інтеграційних процесів [Текст] / Едуард Карапетян // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2017. – Вип. 2. – C. 69-82.
Короткий огляд (реферат): Досліджено існуючі підходи до визначення суті кластеризації і кластерів в економці зарубіжних країн, здійснено аналіз передумов виникнення і розвитку промислових кластерів. Підкреслено досвід формування кластерних структур в розвинених країнах світу. Досліджено роль промислових кластерів в забезпечені реального економічного зростання, підвищення ефективності виробництва. Обґрунтовано, що використання кластерного підходу в Україні є необхідною основою для відродження регіональної промислової діяльності з метою відновлення високого рівня конкурентоспроможності економіки. Мета статті полягає у поглибленому вивченні міжнародної концепції й аксіоматичних доктрин інтеграційних процесів на основі використання кластерних підходів, що може стати фундаментом для прикладних наукових розробок, присвячених створенню ефективно функціонуючих індустріальних об’єднань як одного із пріоритетних напрямів структурної модернізації й акселерації інноваційно-інвестиційного розвитку вітчизняного промислового виробництва. Кластерний підхід став результатом реалізації політики міжнародних держав, орієнтованих на розвиток регіонів. Практика впровадження кластеризації у міжнародній діяльності яскраво демонструє його прогресивність і ефективність. Вагомим елементом підвищення ефективності виявився організаційний фактор, пов’язаний з регіональним об’єднанням виробників. Регіони, на територіях яких формуються кластери, стають лідерами національних економік і їх зовнішньоекономічних зв’язків. Вивчення основних концепцій конкуренції та світового досвіду господарювання дозволило зробити висновок про те, що теорія кластерних механізмів лежить в основі розвитку найбільш успішних фірм і економічних систем. Кластерні системи об’єднують найбільш ефективні і взаємозалежні види економічної діяльності, групуючи успішно конкуруючі фірми, які утворюють лідируючу складову усієї господарської системи держави і забезпечують конкурентні позиції на галузевому, національному і світовому ринках. Кластерний підхід, який спочатку використовувався у дослідженнях проблем конкурентоспроможності окремих груп підприємств, згодом став застосовуватися при вирішенні все більш широкого кола завдань: аналізі конкурентоспроможності держави, регіону, галузі; як основа загальнодержавної промислової політики; як основа взаємодії великого і малого бізнесу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/22472
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Карапетян Е..pdf1.18 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.