Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2639
Назва: Гіпотеза ефективних ринків: прибічники і критики
Інші назви: The hypothesis of efficient markets: supporters and critics
Автори: Чирак, Микола
Чирак, Ірина
Chyrak, Mykola
Chyrak, Iryna
Ключові слова: лауреати Нобелівської премії з економіки
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Чирак, М. Гіпотеза ефективних ринків: прибічники і критики [Текст] / Микола Чирак, Ірина Чирак // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 3. - С. 126-135.
Короткий огляд (реферат): В статті досліджено внесок лауреатів Нобелівської премії з економіки 2013 року Ю. Фами і Р. Шиллера у розвиток економічної науки і, зокрема, у виявлення довгострокових трендів на фінансових ринках. З’ясовано, що “теорія ефективного ринку” Ю. Фами ґрунтується на твердженні, що вся наявна інформація миттєво і повністю відображається у ціні фінансових активів, а, отже, ціни на них не можна передбачати, насамперед, у короткостроковому періоді, а досягнення більш високої дохідності інвесторами можливе лише за рахунок підвищення ризику. В ідеальному виді на ефективному ринку повинні бути велика кількість продавців і покупців цінних паперів та рівні умови доступу всіх трейдерів до інформації. Вченим виявлено, що в сучасних умовах зменшується чутливість цін активів до ринкового ризику, але посилюється чутливість до факторів ризику розмірів і ризику співвідношення балансової вартості до ринкової (book-to-market). На противагу прибічникам теорії ефективних ринків Р . Шиллер переконаний у можливості передбачення динаміки цін активів і це підтверджено його попередженнями про високу ймовірність настання фінансових потрясінь у 2000 і 2007 роках. Вчений довів, що значні флуктуації цін на фінансові активи під час крахів на фінансових ринках викликані “стадною поведінкою” інвесторів і продавців цих активів, які керуються емоціями, а не раціональними очікуваннями. При дослідженні “ринкової бульбашки” зроблено висновки, що вона є наслідком тимчасового піднесення цін на активи та їх відриву від реальної вартості в результаті своєрідної епідемії психозу, породженої частково заздрістю до успіхів інших інвесторів, а частково азартом гравця. Дослідження ризиків і висновки про неможливість їх достовірного виміру вказали на неможливість досягнення повного захисту від збитків за рахунок використання фінансових інструментів хеджування. На думку Р . Шиллера, заходи з контролю, які здійснюються, після глобальної фінансової кризи, можуть дещо послабити ризики виникнення “бульбашок”, але не здатні запобігти їх виникненню.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2639
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Чирак М..pdf497.93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.