Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2650
Назва: Проблеми ефективного функціонування природних монополій та засади їх вирішення шляхом державного регулювання
Інші назви: Problems of effective functioning of natural monopolies and basis to solve them by government regulation
Автори: Артемчук, Тетяна
Artemchuk, Tetiana
Ключові слова: природна монополія
ринкові структури
монопольне ціноутворення
ефективність
антимонопольне державне регулювання
цінове тарифне регулювання
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Артемчук, Т. Проблеми ефективного функціонування природних монополій та засади їх вирішення шляхом державного регулювання [Текст] / Тетяна Артемчук // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 4. - С.119-129.
Короткий огляд (реферат): Запропоновано дослідження теоретичних аспектів особливостей монополізму в економіці України і механізму їх впливу на розвиток економіки та ефективність підприємств природних монополій. Положення і висновки, одержані у результаті дослідження в сфері природної монополії, можуть стати концептуальною базою як на мікроекономічному рівні в процесі вдосконалення організації діяльності та ціноутворення підприємств – природних монополістів, так і в процесі формування політики макроекономічного антимонопольного регулювання з боку держави. Розглянуто сутність і особливості функціонування природних монополій, пов’язані з мережевою організацією виробництва, доцільність уточнення критеріїв віднесення підприємств до категорії суб’єктів природних монополій для умов вітчизняної економіки, невиправданість зростання витрат на одиницю виробленої продукції за умови утримання паралельних мереж діяльності. Проаналізовано вплив глобалізації на природні монополії: обсяги виробництва, економічну та соціальну ефективність; тенденції зміни ринкових структур та особливості монополізму в економіці України. Досліджено методи монопольного ціноутворення та принципи його регулювання, зниження частки інвестиційного фінансування об’єктів електроенергетики у загальному обсязі фінансування заходів за рахунок коштів цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, коли значні кошти спрямовувалися на вирішення проблемних питань інших секторів економіки. Оцінено недоліки формування тарифів встановленням граничної рентабельності (норми прибутку). базою до якої в Україні є повна собівартість продукції, що не заохочує суб’єктів господарювання до економії ресурсів, стимулює збільшення фінансових витрат понад потрібний рівень. Доведено, що підвищення тарифів у сфері енергопостачання значною мірою спричинене неефективним господарюванням. За результатами розгляду проблем регулювання ринків природних монополій, окрему увагу приділено дослідженню особливостей механізму ціноутворення на підприємствах енергетики державних природних монополій в Україні та розробленні рекомендацій з вдосконалення державного регулювання природної монополії в умовах економіки України.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2650
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Артемчук Т..pdf449.79 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.