Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/2653
Назва: Ангус Дітон про споживання, доходи та задоволення від життя
Інші назви: Angus Deaton about consumption, incomes and happiness
Автори: Длугопольський, Олександр
Dluhopolskyi, Oleksandr
Ключові слова: “парадокс Дітона”
“парадокс Істерліна”
крива Престона
споживання
бідність
добробут
дивергенція
щастя
задоволення життям
Дата публікації: 2015
Видавництво: Економічна думка
Бібліографічний опис: Длугопольський, О. Ангус Дітон про споживання, доходи та задоволення від життя [Текст] / Олександр Длугопольський // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2015. - Вип. 4. - С. 149-164.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано зміст і значення наукових пошуків Ангуса Дітона – лауреата Нобелівської премії з економіки 2015 р. – в контексті взаємозв’язку макро- і мікроекономіки. Акцентовано увагу на “парадоксі Дітона”, який полягає в тому, що обсяги споживання загалом змінюються не настільки різко, як коливаються сукупні доходи споживачів. Така ситуація пов’язана із тим, що агреговані дані про середній рівень доходів є доволі оманливим показником соціально-економічного розвитку країни, оскільки можлива ситуація як більш-менш рівномірного розподілу доходів, так і більш широкого відхилення доходів від середнього рівня, в результаті чого більша частина населення опиняється за межею бідності. Охарактеризовані погляди вченого стосовно змісту суб’єктивного добробуту, який оцінюється за двома параметрами: емоційний добробут, що апелює до щоденного досвіду людини і пов’язаний із інтенсивністю відчуттів радості, захоплення, тривоги, печалі, гніву; оцінка життя, що апелює до персонального відношення людини до нього. Обґрунтовано позицію дослідника щодо надання допомоги бідним країнам, яку він вважає деструктивною і такою, що не вирішує системних проблем бідності, а створює паразитарні настрої в суспільстві, що живе на донорські кошти. Загалом визначено роль наукових робіт вченого у встановленні глибинного взаємозв’язку між індивідуальними економічними рішеннями та їхніми наслідками для усієї економічної системи.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/2653
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2015 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Длугопольський О..pdf837.32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.