Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/27002
Назва: ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЕКОНОМІЧНО АКТИВНОГО НАСЕЛЕННЯ РЕГІОНУ
Автори: Баб’як, Галина Петрівна
Кошіль, Анатолій Богданович
Ключові слова: економічно активне населення, людський потенціал, відтворення населення, зайнятість, ринок праці, робоча сила, безробіття.
Дата публікації: 2016
Видавництво: Тернопіль: Економічна думка
Бібліографічний опис: Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України: Науковий журнал
Серія/номер: Випуск 21;
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена проблемам економічно активного населення Тернопільщини. Визначено, що важливим чинником регулювання процесів відтворення людського потенціалу є особливості формування та використання економічно активного населення. Аналізуючи вплив демографічних передумов на розміщення виробництва, необхідно брати до уваги, що економічно активне населення – не лише виробник матеріальних благ і послуг, а й їх споживач. Тому варто враховувати й осіб у працездатному віці, й дітей, і осіб похилого віку. Населення у своїй сукупності формує і споживчий ринок, і ринок праці. Нині чинник економічно активного населення для розміщення виробництва в Україні та в окремих її регіонах набув першорядного значення. Дослідження економічно активного населення як сукупності працівників, спроможних забезпечити високоякісне виконання завдань та задач в умовах жорсткої конкуренції на ринку продуктів і послуг важливе для раціонального розташування його у різних сферах економіки, забезпечення кращого відтворення та використання; розроблення механізму, під впливом якого відбуватиметься збалансування економічно активного населення між регіонами та суспільством. У статті подана оцінка сучасних тенденцій формування та використання економічно активного населення Тернопільської області. Дослідження даних процесів у регіоні дало авторам змогу зробити висновок, що сучасна демографічна ситуація зі зменшенням населення за рахунок механічного та природного скорочення негативно впливає на формування економічно активного населення. Також у статті зазначено, що на сучасному етапі характерними ознаками ринку праці регіону досі залишаються значні обсяги і тривалість безробіття, низький рівень зайнятості та соціального захисту населення. Визначено, що досягнення використання економічно активного населення потребує здійснення державою ряду заходів у напрямі регулювання ринку праці. У статті розроблені практичні рекомендації щодо шляхів поліпшення формування та використання економічно активного населення в регіоні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/27002
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Babyak Koshil stattja 2016.pdf306.6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.