Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/27009
Назва: СТРАТЕГІЇ СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ
Автори: Баб’як, Галина Петрівна
Шушпанов, Дмитро Георгійович
Ключові слова: відтворення населення, деморозвиток, демографічна ситуація, демографічні чинники, демографічна політика, стратегія демографічного розвитку.
Дата публікації: 2015
Видавництво: Тернопіль: Економічна думка
Бібліографічний опис: Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України: Науковий журнал
Серія/номер: Випуск 20;
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена проблемам демографічного розвитку Тернопільщини. Визначено, що обгрунтована демографічна політика є важливим чинником регулювання процесів відтворення населення. Вона покликана впливати на формування бажаного для суспільства режиму відтворення населення, чи збереження зміни тенденцій в галузі динаміки чисельності та структури населення, темпів їх змін, динаміки народжуваності, смертності, сімейного складу, розселення, внутрішньої та зовнішньої міграції, якісних характеристик населення. З метою покращення сучасної демографічної ситуації в Україні, і в Тернопільській області зокрема, потрібно розробити та затвердити Концепцію демографічного розвитку суспільства. У статті подана оцінка демографічних тенденцій Тернопільської області. Дослідження демографічних процесів в регіоні дозволило авторам зробити висновок, що сучасна демографічна ситуація є негативною зі зменшенням населення за рахунок механічного та природного скорочення. Аналізуючи сучасний стан розвитку демографічних процесів в Тернопільській області, доцільно виявити тенденції зміни чисельності населення в майбутньому. Виходячи з цього, в статті здійснена оцінка перспектив розвитку населення регіону з позиції їх впливу на соціально-економічний розвиток. У статті зазначено, що чисельність населення Тернопільської області буде зменшуватись і в майбутньому. Тому необхідним є розробки заходів ефективної демографічної політики, яка б зупинила негативні процеси відтворення населення, змінила б спрямованість їх розвитку. Це передбачає реальні і конкретні заходи з розвитку економіки, соціальної сфери, з поліпшення умов життєдіяльності населення у міських поселеннях регіону. У статті розроблені практичні рекомендації щодо перспектив і шляхів поліпшення демографічної ситуації в регіоні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/27009
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Babyak Shyshpanov 2015.pdf383.31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.