Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/28991
Назва: Теоретичні проблеми та перспективи розвитку малого бізнесу в Україні
Інші назви: Theoretical issues and growth prospects for small businesses in Ukraine
Автори: Пукало, Оксана
Pukalo, Oksana
Ключові слова: мале підприємництво
підприємницька діяльність
обсяг основного капіталу
причини та проблеми розвитку
регіональний рівень
ефективність розвитку
валовий внутрішній продукт
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Пукало, О. Теоретичні проблеми та перспективи розвитку малого бізнесу в Україні [Текст] / Оксана Пукало // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2017. – Вип. 4. – С. 31-37.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано стан малого бізнесу в Україні, визначено фактори, які негативно впливають на його розвиток, запропоновано шляхи їх подолання у сучасних умовах господарювання. Охарактеризовано основні функції дрібного бізнесу, висунуто пропозиції щодо його включення у реалізацію загальної стратегії економічного зростання в Україні. Малий бізнес - найдинамічніший елемент структури національної економіки та вагома складова її системи економічних відносин. Він сприяє встановленню конкурентних засад, оскільки є антимонопольним за своєю економічною суттю. Мале підприємництво як провідний сектор ринкової економіки, забезпечуючи ринок товарами та послугами, є автономним у здійсненні своєї господарської діяльності, розпоряджається готовою продукцією та прибутком, який залишається після сплати податків та інших зобов’язань. Зроблено висновок, що з метою кращого функціонування малого підприємництва необхідно удосконалити структуру наукових програм з питань підприємницької діяльності. Важливим аспектом ведення малого бізнесу є поширення досвіду його функціонування через практику проведення конференцій, семінарів, засідань круглих столів, форумів, міжнародних зустрічей. З огляду на процеси децентралізації, нагальним є створення та ефективне використання мережі регіональних і цільових фондів з підтримки підприємництва у місцевих територіальних громадах, запровадження прогресивного механізму кредитно-гарантійної та фінансової допомоги. Головною проблемою розвитку малого бізнесу є недостатня ресурсна база: як матеріально-технічна, так і фінансова. Зазначено, що упродовж тривалого періоду розвиток малого підприємництва уповільнюється негативно діючими чинниками: кризовим станом вітчизняного товарного виробництва, зростанням цін, інфляцією, низьким рівнем плато­спроможності населення, корупцією тощо. Зокрема громіздка система бухгалтерського обліку, фінансова та податкова звітності спричиняють додаткові витрати для підприємств. Гальмівними чинниками щодо розвитку малого бізнесу в Україні є недосконала чинна нормативно-правова база, а також трудомісткий процес реєстрації нових малих підприємств, що потребує значних фінансових ресурсів. Закцентовано увагу на тому, що максимальне спрощення регулятивних актів у сфері малого бізнесу уможливило б зниження рівня існуючої корупції, покращило б існуючий там інвестиційний клімат і створило б перспективу економічного зростання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/28991
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Пукало.pdf184.5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.