Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/28993
Назва: Ендавмент як нова форма забезпечення стабільності фінансування наукових досліджень в Україні
Інші назви: Endowment as a new source of sustainable funding for research studies in Ukraine
Автори: Бєлов, Олександр
Bielov, Olexandr
Ключові слова: ендавмент
фінансування наукової діяльності
стратегічний розвиток
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Бєлов, О. Ендавмент як нова форма забезпечення стабільності фінансування наукових досліджень в Україні [Текст] / Олександр Бєлов // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2017. – Вип. 4. – С. 50-62.
Короткий огляд (реферат): Зазначено, що фінансування науково-технічного розвитку країни - це важливе стратегічне завдання країни, що бажає інтегруватися до європейської спільноти. Проведено дослідження можливостей забезпечення фінансування наукової діяльності за допомогою ендавменту в Україні. Проаналізовано динаміку обсягів фінансування інноваційної та наукової діяльності в Україні за період з 2000 по 2016 рр. Здійснено компаративний аналіз темпів росту фінансування науки в Україні тав ЕС. Доведено нестабільний характер і недостатній обсяг фінансування наукової діяльності в Україні. Запропоновано використання ендавменту для вирішення цих проблем. Розглянуто міжнародний досвід фінансування науки за допомогою ендавмент фондів та динаміку обсягів найбільших таких фондів університетів світу. Встановлено чинники, які сприяють великій кількості ентдавментів в США. Досліджено стан розвитку ендавмент фондів в Україні, законодавча база і практична реалізація. Систематизовано особливості процесу фінансування наукових досліджень за допомогою ендавмент фондів. Зазначено, що основними функціями ендавмент фондів є забезпечення стабільності та гнучкості в питаннях інвестування: ендавменти дають можливість швидше та точніше реагувати на зміни в економічній ситуації, доходах підприємств, що фінансують НДДКР та соціальному статусі науковців, що стає особливо важливим в умовах значного скорочення державних витрат на науку. Встановлено переваги ендавментів для фінансування науково дослідницьких робіт. Визначено задачі та особливості процесу функціонування ендавмент фінансування наукових досліджень. Запропоновано заходи для прискорення процесу формування і розвитку ендавмент фондів в Україні з урахуванням зарубіжного досвіду. Доведено, що ендавмент як форма фінансування може бути застосована не лише для фінансування закладів освіти, а й для фінансування наукової діяльності в Україні, перевагою якої є забезпечення певної незалежності наукових закладів від зовнішнього фінансування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/28993
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Бєлов.pdf277.84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.