Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29020
Назва: Специфіка виробництва деревних пелет та її вплив на формування стратегії розвитку підприємства
Інші назви: Peculiarities of producing wood pellets and company growth strategies
Автори: Галиш, Наталія
Halysh, Nataliia
Ключові слова: пелети
деревні пелети
деревні гранули
біомаса
тверде біопаливо
пелетна галузь
стратегія розвитку підприємств
Дата публікації: 2017
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Галиш, Н. Специфіка виробництва деревних пелет та її вплив на формування стратегії розвитку підприємства [Текст] / Наталія Галиш // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2017. – Вип. 4. – С. 96-104.
Короткий огляд (реферат): Визначено, що Україна належить до країн із значним рівнем потенціалу біомаси, що становить сировинну базу для виробництва твердого біопалива. Потреби її економіки у енергетичних ресурсах є також значними, але в умовах високої енергетичної залежності та постійного подорожчання імпортованих видів палива підвищується увага до забезпечення цих потреб альтернативними видами, до яких належить біопаливо, а зокрема - деревні пелети чи гранули. Висвітлено комплекс причин, що сприяють активному розвитку пелетноїгалузі: можливість покращення екологічної ситуації в країні, прагнення до зниження викидів вуглекислого газу, зростання цін на викопне паливо, оптимізація процесів поводження з відходами тощо. Враховано галузеву специфіку, що впливає на процес прийняття рішень на підприємствах, в основному стосовно логістики. Особливу увагу приділено технологічним аспектам виробництва деревних пелет як виду твердого біопалива та їх організації з метою управління. Узагальнено необхідний перелік виробничого обладнання, що має суттєвий вплив на початкові інвестиції, на проектну вартість виробництва та на фінансові результати операційної діяльності. Розкрито специфіку роботи деревообробних підприємств, що забезпечують пелетні виробництва сировиною. Окреслено основні проблеми та перспективи на шляху формування довгострокової стратегії розвитку підприємства з виробництва деревних пелет. На основі проведеного дослідження запропоновано принцип оптимізації виробничих витрат, зокрема витрат на сировину і матеріали. В основу оптимізаційної моделі покладено всі виробничі витрати, що виникають під час виготовлення пелет, та з’ясовано, що найбільш оптимальною відстанню доставки сировини для підприємства можна вважати відстань до 50 км. Зроблено висновок, що дослідження різноманітних аспектів, пов’язаних із виробництвом та споживанням біопалива в Україні, є актуальним та становить наукову значущість. При цьому в подальшому автор зосередить увагу на формуванні критеріїв управління такими типами виробництв.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29020
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2017 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Галиш.pdf246.64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.