Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/29175
Назва: Інклюзивний розвиток України та міжнародне фінансове і технічне співробітництво з його активізації
Інші назви: Inclusive development of Ukraine and international financial and technical cooperation for its activation
Автори: Адамик, Вікторія
Лебідь, Дарина
Adamyk, Victoriia
Lebid, Daryna
Ключові слова: соціально-економічна стратифікація
інклюзивний розвиток
індекс інклюзивного розвитку країни
інклюзивні інститути
концепція Сталого розвитку
міжнародна технічна і фінансова допомога
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Адамик, В. Інклюзивний розвиток України та міжнародне фінансове і технічне співробітництво з його активізації [Текст] / Вікторія Адамик, Дарина Лебідь // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 1. – С. 56-72.
Короткий огляд (реферат): Мета статті полягає у виявленні на основі аналізу соціально-економічної стратифікації в Україні проблем та перспектив інклюзивного розвитку вітчизняної економіки, а також окреслення стану та можливостей залучення іноземної допомоги з його активізації. Предметом дослідження є проблеми інклюзивного розвитку України та фінансова і технічна допомога, спрямована на вирішення цих проблем. Розглянуто процеси соціально-економічної диференціації та стратифікації у різних країнах і Україні з використанням різних показників та індексів. Проаналізовано рівень інклюзивності економіки окремих країн світу та України за групами індикаторів, що використовуються для розрахунку Індексу інклюзивного розвитку (групи зростання і розвитку, інклюзивності, справедливості для поколінь та сталості розвитку). Вказано на перевагу використання цього агрегованого індексу порівняно з традиційними інструментами емпіричного аналізу соціально-економічного становища країни, зокрема ВВП на душу населення, коефіцієнта Джині тощо. Окреслено проблеми функціонування інклюзивних інститутів в Україні та визначено найважливіші напрямки їх розвитку. Акцентовано увагу на необхідності залучення іноземної допомоги для підвищення рівня інклюзивності вітчизняної економіки. Розглянуто окремі проекти фінансового та технічного сприяння інклюзивному розвитку, що реалізовуються в Україні, зроблено висновки щодо їх доцільності та пріоритетності. Підкреслено необхідність нівелювання дії екстрактивних інститутів корупції та бюрократії з метою підвищення ефективності використання іноземної екoномічної допомоги. Наголошено на міждисциплінарному характері проблеми інклюзивного розвитку країни та можливості її вирішення у рамках реалізації міжнародної політики з подолання бідності. Дослідження здійснено за допомогою таких методів, як: аналіз та синтез – для виявлення передумов інклюзивного розвитку вітчизняної економіки та напрямів, які потребують зовнішніх ресурсів; компаративний аналіз – для ідентифікації проблем функціонування вітчизняної системи інклюзивних інститутів та формування концепції її зміцнення на основі використання іноземного досвіду, кореляційного аналізу – для визначення взаємозв’язків між індикаторами інклюзивного розвитку, табличного та графічного – для візуального ілюстрування результатів аналізу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/29175
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Адамик.pdf413.38 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.