Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/31314
Назва: Методичні аспекти оцінювання ефективності інноваційних проектів
Інші назви: Methodological aspects of evaluating the efficiency of innovation projects
Автори: Паранюк, Ярослав
Paraniuk, Yaroslav
Ключові слова: інновації
інноваційні проекти
оцінювання ефективності
капітальні інвестиції
рух грошових потоків
інтегральний ефект
індекс рентабельності
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Паранюк, Я. Методичні аспекти оцінювання ефективності інноваційних проектів [Текст] / Ярослав Паранюк // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 2. – C. 66-73.
Короткий огляд (реферат): Доведено, що розвиток підприємства має за основу інноваційні й інвестиційні процеси і відповідно цей процес потрібно оцінювати за тими самими критеріями ефективності, що й підприємство. Для власників і менеджерів комерційних підприємств основним критерієм є максимізація вартості бізнесу і відповідно досягнення економічного ефекту. Фактично ефективною може бути визнана будь-яка діяльність, яка забезпечує максимізацію прибутків акціонерів. На основі проведеного наукового аналізу сутнісних характеристик оцінювання інвестицій та інновацій сформульовано пропозиції щодо вдосконалення методичного інструментарію оцінювання ефективності інноваційної діяльності щодо інвестиційної спрямованості. Визначено, що оцінювання ефективності інноваційної діяльності на рівні підприємств має повною мірою враховувати цільовий, комплексний підхід до поняття “ефективність”. Це означає що крім показників, що характеризують економічний ефект інвестицій в інновації, необхідно: оцінювати ступінь досягнення цілей проекту в науково-технічній, соціальній, фінансовій, ресурсній, маркетинговій, екологічній сферах; поєднувати кількісне та якісне оцінювання; враховувати цілі всіх учасників інноваційних проектів. Встановлено, що процес оцінювання ефективності інноваційної діяльності підприємства має мати систематичний характер, проводитися з певною періодичністю протягом усього періоду його життєвого циклу, що зумовлено довгостроковим характером інноваційних процесів, які супроводжуються високим рівнем ризику і невизначеності. На основі узагальнення науково-теоретичних підходів до концепції управління проектами встановлено, що ефективний проект – це проект, що відповідає певним ресурсним обмеженням. У зв’язку з цим невід’ємною складовою оцінювання фактичної ефективності проекту є оцінювання його відповідності передусім бюджету і тимчасовим обмеженням з урахуванням внесених коригувань у ході його реалізації. Доведено, що ефективність інноваційної діяльності не може характеризуватися значеннями однієї сфери (наприклад, винятково фінансової, управлінської або економічної). Доцільніше базуватися на комплексі взаємодоповнюючих показників, який має бути специфічним для кожного визначеного етапу інноваційної діяльності підприємства. Встановлено, що розроблення методики оцінювання ефективності інноваційної діяльності ускладнено відсутністю будь-яких конкретних рекомендацій щодо оцінювання ефективності винятково інноваційної діяльності; невизначеністю у структурі ефективності інноваційної діяльності; закритістю інформації, на основі якої може будуватися зовнішнє економічне оцінювання для іншого інвестора.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/31314
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Паранюк.pdf214.92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.