Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/33622
Назва: Зрощення влади і власності в Україні : механізм реалізації і шляхи регулювання
Інші назви: The merger of power and property in Ukraine: a mechanism of implementation and ways for regulation
Автори: Смєсова, Вікторія
Smiesova, Viktoriia
Ключові слова: відтворення економічних відносин
влада
власність
економічні відносини
економічні інтереси
продуктивні сили
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Смєсова, В. Зрощення влади і власності в Україні : механізм реалізації і шляхи регулювання [Текст] / Вікторія Смєсова // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 4. – С. 7-18.
Короткий огляд (реферат): Вирішено проблему неформальної взаємодії влади і власності в Україні, що призводить до лобіювання владою економічних інтересів компаній, яких «представляє» влада, корупційного використання коштів держави на їх користь через механізми дотацій, субсидій, субвенцій і фінансування державних програм, неефективного розподілу і перерозподілу бюджетних і позабюджетних коштів, формування передумов для розвитку тіньової економіки. Метою статті є обґрунтування основних шляхів та інструментів протидії та подолання проблеми зрощення влади і власності у вітчизняній економіці. Розкрито й обґрунтовано основні складові механізму зрощення влади і власності: суб’єкти, об’єкти, основні сфери, через які зазначений механізм реалізується, сфери, на які він чинить вплив, інструменти і важелі, форми і методи його реалізації.Визначено основні негативні наслідки дії конструкції «влада-власність» на економічні, соціальні й політичні процеси. Проголошено необхідність боротьби і протидії зазначеній проблемі у вітчизняній економіці у зв’язку з посиленням неефективності діяльності влади в економічному середовищі, набуттям неформальної взаємодії влади і великої власності інституційного та постійного характеру, посиленням корупції та лобіюванням економічних інтересів владно-власницьких структур. Запропоновано запровадження системної політики держави в сфері подолання проблеми зрощення влади і власності, яку необхідно проводити у сполученні з політикою довгострокового економічного розвитку та досягненням відтворення економічних відносин інтенсивного типу. Розроблено заходи державної політики, які спрямовані на обмеження дії механізму влади – власності у бюджетній і податковій сферах, заходи, які забезпечать підвищення ефективності відтворення економічних відносин та економічних інтересів у нормативно-правовій сфері.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/33622
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Смєсова.pdf564.59 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.